Veličina slova:

Hrvatski:
Marušići 1
Marušići 2
Marušići 3
Marušići 4
Buje, pogled sa zapada
Grad Buje
Buje, vinogradi pod naranđastim nebom
Buje i vinogradi
Buje pod plavim nebom
Buje industrija
Buje, pogled sa juga
Grad Buje
Buje, zalaz sunca
Buje - tartufi
Buje - šparoge
Buje - maslina
Buje lovci
Buje - grožđe
vinogradi i crno vino
vinograd, bačva i čaša
Marušići

Naselje Marušići potječe najvjerojatnije iz XVI. st. kad su ovo područje naseljavali Slaveni. Uz Dom kulture prostire se park Forma Viva, nastao 1980., zahvaljujući Međunarodnoj ljetnoj kiparskoj školi «Kornarija» koja je djelovala u napuštenom kamenolomu.

Poticaj je krenuo od institucije Obalne galerije Piran te je ostvaren dolaskom studenata S. Martin's School of Art iz Londona. Tijekom sedam godina intenzivnog rada Kornariju je pohodilo preko sto studenata i poznatih kipara iz cijelog svijeta.

Četrdesetak skulptura našlo je svoje mjesto u okolišu usred kraških pejzaža.
          
 
Od parka cestica vodi uzbrdo prema selu Sorbar u kojem se nalaze dvije pitoreskne srednjevjekovne crkvice. Mala grobljanska crkva sv. Lucije ima na pročelju zvonik na preslicu i majušni trijem poduprt dvama osmerokutnim stupovima. Važniju povijesnu i umjetničku vrijednost ima crkvica sv. Petra u Sorbaru iz XIV. st. U apsidi se nalaze jedine freske pronađene na području Grada Buja. Freske su slikane u kompozicijskim nizovima. U gornjem dijelu nalazi se Krist s aureolom koji blagoslivlja desnicom s otvorenom knjigom na koljenima a okružen je četvoricom evanđelista. U donjem nizu naslikane su figure desetorice apostola prikazane do pojasa. Na raznim mjestima na fresci vidljivi su zapisi o uglednim posjetiteljima crkvice te glagoljski grafiti od kojih je najstariji onaj iz 1496. godine.   Područje Marušića izuzetno je bogato raznolikom kulturno umjetničkom i sportskom aktivnošću koju duguje prvenstveno šezdesetogodišnjem djelovanju Kulturnog i športskog društva «Bratstvo» iz Marušića osnovanog 1947. godine. U sklopu društva djeluje sportska i glazbena sekcija. Glazbena sekcija sastoji se od Muške Klape «Kornarija» i Ženske Klape «Rožice». Društvo organizira bogati kulturno umjetnički program koji se sastoji od tradicionalnog «Susreta klapa Istre i Kvarnera», manifestacije «Pišćanci i gunjci» u Marušićima. Organiziraju tradicionalnu «Luganigadu» na kojoj se ocjenjuju najbolje spravljene domaće kobasice, te brojne druge manifestacije lokalnog karaktera. Sportske sekcije su slijedeće: NK Marušići i Boćarski klub. Društvo se može podičiti i razvijenom sportskom i kulturnom infrastrukturom. Djeluje u sklopu Doma kulture, upravlja Parkom skulptura, ima vanjsku pozornicu i sportsku zonu sa nogometnim igralištem i četverostaznim boćalištem.      
  

Galerija slika

Marušići Marušići Marušići Marušići Marušići Marušići

Preporuči prijateljima: