Veličina slova:

Hrvatski:
Grad Buje
Buje i vinogradi
Buje industrija
Buje pod plavim nebom
Buje, ulica prvog svibnja
Buje nekad, ul. 1. svibnja
Buje biciklizam
Buje - ženske noge
Buje, pogled sa zapada
Buje, vinogradi pod naranđastim nebom
Buje i Alpe
Buje, zalaz sunca
Grad Buje
Grad Buje
Buje na brijegu sa plavim nebom
Buje crveneo, plavo i zeleno
Buje i cvijeće

Pravo na pristup informacijama

Isprintaj Pošalji prijatelju

Pravo na pristup informacijama

Pravo na pristup informacijama  je temeljno ljudsko pravo koje se štiti  Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Konvencijom o pristupu informacijama, međunarodnim ugovorima  i Zakonom o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 172/03. i 144/10.).

Cilj Zakona o pravu na pristup informacijama je omogućiti i osigurati ostvarivanje prava na pristup informacijama fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti.

Pravo na pristup informacijama temelji se na načelima javnosti, slobodnog pristupa i ograničenja, načelima pravodobnosti, potpunosti i točnosti informacije, načelu jednakosti i načelom raspolaganja informacijom.

Zakon o pravu na pristup informacijama  daje svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim osobama,  na jednak način i pod jednakim uvjetima  pravo na pristup informacijama. Zakon obvezuje tijela javne vlasti  na objavljivanje potpunih i točnih informacija. Tijela javne vlasti moraju učiniti dostupnim sve informacije koje posjeduju, kojima raspolažu ili koje nadziru i obvezna su omogućiti pristup informacijama.

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva tijelu javne vlasti. Tijelo javne vlasti obvezno je omogućiti podnositelju zahtjeva pristup informaciji najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zakonom se određuju slučajevi kada tijela javne vlasti imaju pravo uskrati određenu informaciju.

Na web stranicama GONG-a http://www.gong.hr/page.aspx?PageID=69 nalazi se detaljan vodič za građane, u kojem možete dobiti detaljne upute kako postupiti prilikom traženja informacije od tijela javne vlasti.

U donjim vezanim dokumentima možete pronaći Zakon o pravu na pristup informacijama te potrebite obrasce (izvor: Gong) kao i Vodič za novinare o pristupu javnim informacijama.

Pošalji upit nadležnom

Vaša pitanja, komentare, prijedloge... možete uputiti Savjetniku za opće i kadrovske poslove Grada Buja. Klikom na dugme "Pošalji upit" otvoriti će se kontakt obrazac u kojeg osim Vašeg komentara, molimo i za Vašu e-mail adresu kako bi Vam mogli odgovoriti.

  • Prima:
  • Savjetnik: Mauricio Sinković
  • Tel: +385 52 772-128
  • Fax: +385 52 772-158
  • Email: m.sinkovic@buje.hr

Preporuči prijateljima: