MASLINARSTVO I ULJARSTVO

Objava: 3.3.2013.
Danas maslinarstvo u Istri ostvaruje odlične rezultate čime se kao regija uvrstila u sam vrh svjetske proizvodnje a proizvođači maslinovog ulja su među najboljim svjetskim proizvođačima ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Potiče se sadnja i obnavljanje maslinika, povećavaju se površine pod maslinicima te otvaraju novi pogoni za preradu ulja. Jedan od značajnih pokazatelja kvalitete i kvantiteta proizvedenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i uljara s područja Grada Buja a koji su uključeni u «Ceste maslinovog ulja».Na području Grada Buja nalazimo stare stoljetne nasade «bianchere», «burgače», «frantoia», «moraiola», «pendolina» kao i novije nasade «leccina».

VINOGRADARSTVO

Objava: 3.3.2013.
Domaće gospodarstvo oduvijek je imalo svoje uporište u vinogradarstvu. Svjedoči o tome i stari Vinarski podrum sagrađen 1905. godine, među prvima u Istri. Vinogradari svoje nasade brižljivo održavaju, stoga je urod i vino izvanredne kakvoće. Najčešća je bijela istarska malvazija koja daje vrlo pitko vino voćnih aroma od kojih najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema. Vino je slamnato-žute boje sa zlatnom nijansom. Značajan je uzgoj i proizvodnja vina od sorte pinot te crnih sorti kao što su teran, refošk, merlot i kabernet. Područje Grada Buja odnosno Momjana jedino je područje uzgoja «Momjanskog muškata» i proizvodnje vina posebnih mirisno okusnih odlika i prepoznatljivo i van granica Hrvatske. Ovo je vino jedinstveno zbog svojih jedinstvenih mirisno okusnih svojstava po cvjetnom mirisu ruže i kadulje. Vinarstvo se sve više usavršava, zahvaljujući mladim vinogradarima koji prerađuju grožđe primjenom novih tehnologija i u skladu sa suvremenim zahtjevima tržišta.

POTICAJNE MJERE U POLJOPRIVREDI

Objava: 3.3.2013.
Grad Buje s ciljem održivosti i razvoja poljoprivrede daje poticaje istima u vidu sufinanciranja trećine cijene sadnog materijala (loza, masline, voćke) gdje grad izdvoji na godišnjoj razini 300.000,00 kuna. Osim toga, grad sudjeluje i sufinancira rad Fonda za razvoj poljoprivrede Istarske županije te Udrugu stočara iz Buja. Sufinancira rad udruga «Bio agro», «Udrugu stočara», «USAMU» odnosno Udrugu senzornih analitičara maslinovog ulja koja je registrirana u Bujama. Sufinancira edukaciju za poljoprivrednike putem ovlaštenih institucija. Ujedno sufinancira programe valorizacije poljoprivrednih proizvoda kako kroz Udrugu Gradova maslinovog ulja te Gradova vina, manifestaciju Oleum olivarum u Krasici, Vetrinu muškata u Momjanu, obilježavanje Dana grožđa u Bujama, Šparogadu u Kaštelu te Luganigadu u Marušićima.

Grad Buje - POLJOPRIVREDA OPĆENITO

Objava: 3.3.2013.
Zbog konfiguracije tla, pogodne klime i laporasto-pješčanog sastava terena koji su terasasti i izloženi suncu, područje Buja izvanredno je pogodno za uzgoj masline i loze, te poljoprivredu općenito. Prisutne su dvije različite vrste tla: crvenica i smeđe karbonatno tlo te dva mediteransko-klimatski različita područja uzgoja masline: rubno sjeverno područje i tipično mediteransko.Od poljoprivrednih kultura najzastupljeniji su vinogradi na površini od 1.300 ha, maslinici i voćnjaci na površini od 1.000 ha, povrtlarske kulture na površini od 160 ha i jednogodišnje ratarske kulture (pšenica, silažni kukuruz) na površini od 730 ha. Pojasevi crvene zemlje nataloženi na vapnenastu podlogu stvorili su zamamne pašnjake, preduvjet za razvoj stočarstva.

Istaknuto