17. SUSRETI OLEUM OLIVARUM U KRASICI

Objava: 3.3.2014.

Krasica, slikovito mjesto nedaleko od Buja postaje sve prisutnija i prepoznatljiva kao kraj koji daje izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Krasica je maleno živopisno mjestašce okruženo  vnogradima i maslinicima udaljeno oko 5 kilometara od Buja u Istri. Područje Krasice oduvijek je bilo poznato vrijednim ljudima koji su radili u poljoprivredi, a plodovi njihovog rada bila je nadaleko poznato vino malvazija i izvrsno maslinovo ulje. Upravo svojevrsni preporod u maslinarstvu, Krasica proživljava s prvim susretom maslinara u ovom mjestu. Naime, od 1. Susreta maslinara davne 1998. godine, Krasica postaje sve prisutnija i prepoznatljiva u Istri ali i u svijetu kao kraj koji daje izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje.
U 17 godina na samom području Krasice zasađeno je oko 15.000 stabala masline te su izgrađene 2 najmodernije uljare u Hrvatskoj. Tijekom godina otvorilo se nekoliko prekrasnih kušaona maslinovih ulja i vina, a i sjedište USAMU-a (Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja) je upravo u Krasici. Na ovom području oko 20 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzgaja svoje masline za proizvodnju vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
Ulagalo se tijekom godina puno u razvoj maslinarstva, a i Susreti u Krasici pod nazivom Oleum Olivarum, postaju jedno eminentno i važno okupljalište maslinara gdje se svake godine govori o raznim temama važnim za razvoj maslinarstva Istre i Europe. Oleum Olivarum susret je maslinara, proizvođača maslinovog ulja te brojnih drugih ljubitelja masline i istarske gastronomije. Maslinari rado dolaze u Krasicu ne bi li sa najboljima usporedili svoja ulja, plod njihovog mukotrpnog rada. Krasica tih dana u ožujku postaje i mjesto susreta prijatelja, umjetnika, poljoprivrednika, gurmana i avanturista koji vole otkrivati Istru.
Na ocjenjivanje maslinovih ulja ove je godine zaprimljeno 175 uzoraka. Brojka je  impozantna , ako  se prisjetimo  početaka sa dvadesetak uzoraka. Pretežno su zastupljene domaće, autohtone sorte kao što su bjelica, buža i carbonera, a nakon njih slijede leccino, pendolino i frantoio. Dalmatinske sorte u konkurenciji su oblica, drobnica i lavantinka. Uzorci ulja pristigli na ocjenjivanje dolaze iz Slovenske Istre, Dalmacije, otoka , Kvarnera  a  ove godine  pristigli  su uzorci i iz Italije  . Pod velikim šatorom sajma predstavit će se više od 70 izlagača ulja, ali  i drugih autohtonih  proizvoda, iz cijele Hrvatske. Za najbolja ulja pripremljenasuu priznanja i nagrade.  
Kao i svake godine, Krasica je domaćin Međunarodnog likovnog natječaja. Ove godine održat će se dvanaesti put i očekuje se sudjelovanje oko 150 umjetnica i umjetnika iz šire regije, koji  će izložiti  svoje radove Tijekom Susreta 8. i 9. ožujka, bit će otvorena vrata svih lokalnih kušaona, podruma i kantina, koje  možete  obići prijavom na Info pultu pod šatorom Sajma.
Uz bogatu tradicionalnu gastronomsku ponudu, cooking show u suradnji s chefom Almom Čatlakom, Serđom Ražman i gostima iznenađenja, bit će u programu i brojna stručna predavanja za maslinare, vođene degustacije prema panelu USAMU-a i brojna druga događanja.

Slijede večernje zabave dugo u noć pod velikim šatorom. Za subotnji glazbeni program pobrinut će se grupa „Koktelsi“,  Krešimir Perović sa grupom  «Bagulin» iz  Zadra, a u nedjelju zabavljat će vas „Nočni  skok“,  i slavna  klapa „Maslina“.  
Organizatori Mjesni odbor i Zajednica Talijana  Krasica, Turistička  Zajednica i Pučko otvoreno učilište Buje, pod pokroviteljstvom  Grada  Buja i  istarske županije žele vam ugodan  vikend u  Krasici.

Detalje PROGRAMA možete vidjeti u donjoj galeriji.Galerija slika

Istaknuto