26.05.2017. - Drage sugrađanke i sugrađani,

Objava: 26.5.2017.

Obzirom da nam predstoji drugi krug izbora, a ja sam još uvijek gradonačelnik želim sa vama podijeliti neka svoja razmišljanja i predočiti vam stvarno stanje koje ostavljam nakon osam godina provedenih na ovoj zahtjevnoj dužnosti.
Neću ponavljati što se učinilo u tom razdoblju jer je to već objavljeno, ali možete pročitati Izvješće koje sam podnio Gradskom vijeću na sjednici 2. ožujka 2017. (Izvješće u prilogu sa video uratkom).
Radio sam savjesno i predano svoji posao nastojeći svoju energiju i radnu etiku prenijeti djelatnicima Gradske uprave. Učinilo se onoliko koliko se moglo, a ponoviti ću još jednom, odlazim pomalo nezadovoljan jer sam želio i očekivao više. Žao mi je, prije svega, što nismo uspjeli izgraditi novi niskoenergetski dječji vrtić iako smo na tom projektu radili od prvog dana mandata, ali sam neizmjerno sretan što smo obnovili zgradu i otvorili Centar za inkluziju i podršku u zajednici. Radost i suze u očima Sandra, Anite i svih korisnika, njihovih roditelja i prijatelja pamtit ću zauvijek.
Koliko god netko osporavao, mislim da smo ipak uspjeli ostvariti značajan broj velikih i manjih projekata, a istovremeno pripremali nove. Nabrojati ću najprije one projekte koji su spremni za realizaciju u ovoj godini:
1.    Projekt uređenja pješačko-turističke staze Zingarella (prvi dio je gotov, a u drugom djelu predviđeno je postavljanje mosta koje će usljediti idućeg mjeseca).
2.    Rekonstrukcija nerazvrstanih cesta započela je cestom u Malotiji, a usljediti će rekonstrukcija cesta u Kaldaniji, Kažetama, Lozarima i Bujama (prema San Sebastijanu)
3.    Izgradnja i proširenje javne rasvjete na šest lokacija započet će idućeg mjeseca.
4.    Rekonstrukcija Ulice 1. svibnja; predviđen je početak radova 1.07.2017.
5.    Spreman je i projekt izgradnje Servisa/spremišta za bicikle u Tribanu (slijedi postupak javne nabave)
6.    Dogovorena je II faza sanacije Kaštela Rota u Momjanu (u tijeku je priprema javnog poziva za izbor izvođača radova)
7.    Rekonstrukcija kuće u ulici Carducci sa četiri stana za socijalno ugrožene obitelji (u pripremi je postupak javne nabave)
8.    Energetska obnova više stambenih zgrada (obnova 6 zgrada u Bujama će započeti u drugom dijelu godine financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i Grada Buja)
Osim ovih projekata, spremna je projektna dokumentacija za slijedeće projekte od kojih su neki kandidirani, dok se za druge očekuje otvaranje natječaja za financiranje istih:
1.    Projekt izgradnje Doma DVD-a (kandidiran na mjeru 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja)
2.    Energetska obnova zgrade Gradske uprave (čeka se otvaranje natječaja iz Programa Konkurentnost i kohezija, mjera 4.c.1.4.)
3.    Treća faza obnove kuće uz Kulu Sv. Martina (kandidiran projekt na Program Interreg ADRION)
4.    Projekt raskrižja-ulaza u poduzetničku zonu „Mazurija“ (u tijeku je potvrda glavnog projekta kojeg bi  uz zahtjev za financiranje uputili Hrvatskim Cestama)
5.    Projekt izgradnje kanalizacijskog sustava sa pročištaćem u naselju Krasica (projekt je u nadležnosti komunalnog poduzeća 6. Maj iz Umaga)
6.    Uređenje praonica i šterne uz Etnografski muzej i Gradsku galeriju (kandidiran na natječaj Zaklade Adris)
U pripremi je projektna dokumentacija i za slijedeće projekte:
1.    Idejni projekt izgradnje komunalne infrastrukture za poduzetničku zonu „Mazurija“ je u završnoj fazi
2.    U završnoj fazi je i projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacijskih sustava za sva veća naselja po programu Istarskog Vodozaštitnog Sustava d.o.o (Kaštel-Plovanija-Kaldanija, Momjan, Marušići, Triban i Gamboci)
3.    U izradi je novo idejno rješenje za rekonstrukciju centralnog dječjeg vrtića u Bujama
4.    U tijeku je izrada idejnog rješenja za proširenje groblja u Bujama (6.Maj doo)
5.    U izradi je glavni projekt za vodovodni ogranak u Krasici (Istarski vodovod Buzet)
6.    Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture-interneta za cjelokupno područje Grada (u tijeku je javna rasprava)
7.    U tijeku je postupak imovinsko-pravnih odnosa za reciklažna dvorišta (na stanici i prema Krasici)
8.    Ovih je dana startao i projekt „Put kaštela Sjevernog Jadrana“ (Interreg IT-HR) koji predviđa obnovu zgrade nekadašnje mljekare u Momjanu i zadnju fazu sanacije Kaštela Rota
U našoj viziji Grada Buja jesu i vrlo važni projekti za koje treba stvoriti preduvjete za njihovu realizaciju a za neke od njih izrađena su idejna rješenja. To su projekti:
1.    Izgradnja velikog parkirališta ispod zidina Trga Slobode
2.    Difuzni hoteli u Bujama i Momjanu
3.    Novi turistički sadržaji u Kanegri na lokaciji Porta Madonna
4.    Rekonstrukcija stare škole na Trgu Sv. Servula
5.    Rekonstrukcija stare uljare u Bujama
6.    Rekonstrukcija starog vinarskog podruma u Bujama
7.    Rekonstrukcija zgrade POU-a Buje
8.    Rekonstrukcija Doma Malotija u Kaštelu
9.    Izgradnja novog groblja u Kaštelu na lokaciji kod crkvice Sv. Mihovila
10.    Izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom u Bujama
Prije osam godina nasljedili smo jedan nepotpuni projekt (popločenje Trga Sv. Servula), a danas novoj vlasti ostavljamo više od dvadeset projekata veoma važnih za razvoj Grada koji čine sastavni dio Prostornog Plana Uređenja Grada Buja i Strateškog Plana Razvoja za razdoblje od 2016. do  2020., dva strateška dokumenta koja su usvojena na Gradskom vijeću.
Izrazio bih se slikovito, mi smo postavili temelje kuće kakvu želimo, a izgradnja prvog kata trebala bi usljediti u narednih četiri godine da bi se drugi kat s krovom dovršio u slijedećim mandatima.
Pred novim gradonačelnikom/icom je dakle velik, težak i odgovoran posao koji se može dobro odraditi jer već ima spremne projekte, a i mogućnosti za dobivanje sredstava iz EU fondova ili drugih izvora financiranja.
Očekuje se da gradonačelnik posjeduje stručne i organizacijske sposobnosti, dovoljno radnog i životnog iskustva te da dobro poznaje problematiku Grada. Posjeduje li preostalih dvoje kandidata ove karakteristike i tko će voditi naš Grad u slijedeće četiri godine ovisi o svima nama.
Stoga izađimo u većem broju na ponovno glasanje, u nedjelju 4. lipnja i zaokružimo broj ispred imena kandidata/kandidatkinje za koje vjerujemo da će uspjeti ostvariti napredak i boljitak za našu zajednicu.
Ja se tome iskreno nadam. Sretno!
                                                                                                          Edi Andreašić

U prilogu možete pročitati i pogledati:
-    Izvješće gradonačelnika
-    Video sa Svečane sjednice u povodu Dana Grada 2016.
-    Promidžbeni video Grada Buja


Istaknuto