Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski Veleposlanik u Zagrebu, posjetio je Buje

Objava: 17.3.2016.

U utorak 14. ožujka, talijanski Veleposlanik u Zagrebu Adriano Chiodi Cianfarani, posjetio je Buje, u pratnji Generalnog Talijanskog Konzula u Rijeci Paola Palminterija, Predsjednika Tršćanskog Pučkog Učilišta Fabrizija Somme i Predsjednika izvršnog Vijeća Talijanske Unije Maurizija Tremula.

Susretu su prisustvovali Gradonačelnik Grada Buja Edi Andreašić, zamjenici gradonačelnika Arijana Brajko i Valdi Glavičić, dožupanica Istarske županije te Počasni talijanski vicekonzul Giuseppina Rajko, predsjednik Vijeća nacionalne talijanske manjine Franco Bonetti i ravnateljica talijanskog dječjeg vrtića „Mrvica“ Francesca Deklić. Nakon susreta s predstavnicima Grada Buja, delegacija je posjetila  Zajednicu Talijana u Bujama gdje su bili prisutni i predsjednici Zajednica Talijana iz Momjana, Kaštela i Krasice.

Tijekom susreta u Gradskoj vijećnici naglasila se važnost talijanske manjine na ovom području te odlična suradnja koju Grad ima s njezinim institucijama, kao i s Talijanskom Unijom i Tršćanskim Pučkim Učilištem. Gradonačelnik je predstavio razne projekte i manifestacije koje su realizirane i pomoću Regije Veneto, kao što su rekonstrukcija antičke kule Sv. Martina (u povijesnom centru grada) i tradicionalni „Festival dell'Istroveneto“ koji će se i ove godine održati početkom lipnja.

Istaknuta je važnost vinogradarstva i maslinarstva na ovom području, koji su svojim sve većim razvojem postali kompetitivni na visokim Europskim razinama.
Zamjenica gradonačelnika, Arijana Brajko, naglasila je da je Muškat Momjanski prvo vino u Hrvatskoj kome je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti.

U nekoliko navrata bile su predstavljene glavne kulturne i obrazovne aktivnosti promovirane od strane Zajednica Talijana, s  podrškom Talijanske Vlade i operativnom podrškom Tršćanskog Pučkog Učilišta i Talijanske Unije te razne poduzetničke inicijative razvijene na tom području koje je Veleposlanik Chiodi Cianfarani osobito pohvalio.

Galerija slika

Istaknuto