Dan pobjede nad fašizmom i Dan europe

Objava: 9.5.2020.

Poštovane sugrađanke i poštovani sugrađani,
danas obilježavamo 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom. Na današnji dan 9. svibnja 1945. godine nacistička Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Iako je rat službeno završen tek nekoliko mjeseci poslije kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. U ime poraženih, u Berlinu, predaju je potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel, a pobjednički potpis stavio je Georgij Žukov, maršal koji je vodio sovjetske završne ratne operacije i prvi ušao u Berlin. Svjedoci predaje Sovjetima bili su britanski zračni maršal i Eisenhowerov zamjenik Arthur Tedder, američki general Carl Spaatz i francuski general Jean de Lattre de Tassigny.
Ne smijemo zaboraviti na učinjene zločine i na sve stradale u tom sukobu, obzirom da se radi o najgorem sukobu naše civilizacije u kojem je vladala politika rasnih zakona, masovnih zločina i genocida. Drugi svjetski rat je najgore razdoblje u povijesti čovječanstva. Nešto više od 7 desetljeća ne može biti izgovor za zaborav, a još manje za reviziju povijesnih činjenica iz tog razdoblja.
Danas također obilježavamo 70. obljetnicu od kada je 09.svibjna 1950. godine tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je ideju, koju nazivamo Schumanovom deklaracijom, o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi grozote rata između europskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim. Preteča europskih integracija zamišljena je prvotno kao ujedinjavanje francuske i njemačke industrije ugljena i čelika pod zajedničku vlast. Godinu dana kasnije(1951.), projekt je zaživio potpisivanjem Ugovora o Europskoj zajednici za ugljen i čelik, a tom paktu su pristupile Zapadna Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Italija. Iz toga se razvila današnja Europska unija, savez nezavisnih 28 država koji broje oko 508 milijuna stanovnika.

Važni citati Shumanove deklaracije:

Svjetski mir ne može se očuvati ukoliko se ne ulažu kreativni napori razmjerni opasnostima koje ga ugrožavaju.

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.

Objedinjavanjem osnovne proizvodnje i uspostavom novog Visokog povjerenstva, čije će odluke biti obvezujuće za Francusku, Njemačku i druge zemlje članice, ovaj će prijedlog biti prvi konkretni temelj europske federacije koja je neophodna za očuvanje mira.

Istaknuto