Dovršena je I. faza gradnje Kuće kaštela – Casa dei castelli

Objava: 9.5.2020.

Dovršena je I. faza gradnje Kuće kaštela – Casa dei castelli zajedničkog projekta Grada Buja i Istarske županije. Osnovni ciljevi projekta, koji su mnogo širi od restauracije same zgrade, su virtualno i fizičko umrežavanje istarskih kaštela te gradnja kulturne infrastrukture i podizanje standarda življenja za Momjanštinu i gornju Bujštinu.
Kuća Kaštela – Casa dei castelli zamišljena je kao kulturno – informacijski centar koji tematizira prvenstveno kaštel Rotu i ostale istarske kaštele kao i teme poput momjanskog muškata, povijest Momjana i njegovih obitelji i ljudi, tradicionalni obrti…. Djelatnici Kuće kaštela : Casa dei castelli brinuti će o spomenicima šireg područja kao i, u suradnji s dugim institucijama, udrugama i pojedincima o organizaciji kulturnog života / manifestacije, predavanja, susreta…/ što je namijenjeno prvenstveno za domaće stanovništvo, ali i za goste / turiste. Tada će Kuća kaštela – Casa dei castelli funkcionirati kao turističko informativni centar.

U prizemlju Kuće kaštela biti će multifunkcionalni prostor gdje će multimedijalno biti prikazani istarski kašteli i zanimljivost o njima kao i povijest Momjana. To će ujedno biti mjesto susretanja iz kojeg će se gosti Momjana upućivati u kantine, restorane ili smještaj na ovom području.

Prvi kat zgrade biti će uređen kao „art in residence“ u kojem će moći gostovati znanstvenici, umjetnici i gosti Momjana.
Na drugom katu biti multifunkcionalna dvorana koja će služiti za društvena događanja poput predavanja, izložbi, druženja, sastanaka, proslava…
Katovi će biti povezani galerijom – stepeništem koja će služiti i kao kulturno informacijski prostor, a koja oponaša unutarnjost kule kaštela Rota.
Iza zgrade biti će uređeno dvorište koje može služiti za manja događanja u ljetno doba.
Zgrada će biti opremljena modernim i funkcionalnom opremom i multimedijom.

Projekt bi trebao biti dovršen 2021. godine.

Projekt Kuća kaštela u Momjanu prijavljen je kao strateški projekt na program INTERREG VA ITALIJA HRVATSKA uz vodećeg partnera Dubrovačko Neretvansku županiju a potencijalno odobrenje dobiveno je nedavno. U okviru projekta predviđa se uređenje i opremanje Kuće kaštela kao artist in residence prostora multifunkcionalne prirode namijenjen širokom spektru korisnika: znanstvenika i stručnjaka raznih područja, umjetnika i kulturnih djelatnika, lokalnih proizvođača i stanovnika te turista. Prostor će biti osmišljen kao informativno galerijsko multimedijalni prostor u prizemlju kuće, prostor za boravak stručnjaka na prvom katu te konferencijski prostor na drugom katu.
Kuća kaštela će se putem projekta opremiti opremom i informatičkom opremom, te će se izraditi multimedijalna rješenja koja će na inovativan način promovirati prirodnu i kulturnu, gastro i eno baštinu Momjanštine i unutrašnjosti Istre. Svojim inovativnim izgledom Kuća kaštela reinterpretirat će arhitektonsko naslijeđe istarskih kaštela predstavljajući centralno mjesto gdje će se ta vrijedna baština na reprezentativan način predstaviti i iz kojeg će se upućivati turiste na posjet i razgled istarskih kaštela. Projekt Kuće kaštela predstavlja nadgradnju višegodišnjih kontinuiranih napora obnove i promocije mreže istarskih kaštela ostvarene kroz projekte Heart of Istria, REVITAS I REVITAS II te kroz inicijative Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Galerija slika

Istaknuto