Europski Vinski Viteški Red - OBAVIJEST

Objava: 30.5.2014.

U subotu, 7. lipnja, u Bujama u s početkom u 17 sati, u crkvi sv. Servula, održat će se svečanost primanja (akreditacije) uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike, te promaknuća (intronizacije) u stupanj viteških savjetnika i viteških sudaca Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, Europskog vinskog viteškog reda - Konzulat Hrvatska. Primanju i ustoličenju te promaknuću članova bit će nazočni i predstavnici Europskog vinskog viteškog reda.
Svečanost će početi u 16,00 sati okupljanjem 100-njak članova Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova u živopisnim odorama te njihovih gostiju, u Bujama te formiranjem svečane povorka, koja će krenuti crkve sv. Servula, gdje će u 17,00 sati biti misno slavlje.
Potom će biti obavljena ceremonija primanja dvadeset i jednog novog članova bratovštine uz polaganje svečane obveze Europskom vinskom viteškom redu, te promaknuća devetnaest članova Bratovštine.

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. g. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja dvjestotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.
Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek".

Vezani dokumenti

Istaknuto