Festival dell'Istroveneto

Objava: 5.6.2018.

Festival istrovenetskog narječja, međunarodna kulturna manifestacija posvećena zaštiti, vrednovanju i promicanju istrovenetskog narječja

Poštovani,
ovim Vas putem obavještavamo da u ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u Bujama započinje sedmo izdanje FESTIVALA ISTROVENETSKOG NARJEČJA, najbogatije i međunarodno do sada!

Manifestaciju organizira Talijanska unija uz potporu Istarske županije, Grada Buja, Narodnog Sveučilišta iz Trsta, Općine Muggia (Milje) i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Festival je financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, u skladu sa Zakonom od 21. ožujka 2001. godine, br. 73, te naknadnim nadopunama i izmjenama, u provedbi Ugovora sklopljenih od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Talijanske unije i Narodnog Sveučilišta iz Trsta.

I Regija Veneto je prepoznala vrijednost i važnost Festivala te ga već sedmu godinu zaredom podupire svojim pokroviteljstvom iako se radi o manifestaciji koja se odvija izvan njenog upravnog područja.

Program sedmog izdanja festivala trajati će šest dana (od 4. do 9. lipnja):

PONEDJELJAK, 4. lipnja u 11.00 sati na Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta “Juraj Dobrila” iz Pule prof. dr. sc. Elis Deghenghi Olujić i doc. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković održat će predavanje pod nazivom “Putovanje kroz retke pisaca istrovenetskog izričaja”.

UTORAK, 5. lipnja u 19.00 sati na Trgu Sv. Servula u Bujama održat će se Svečano otvorenje festivala, a odmah zatim, u Galeriji “Orsola” u Bujama, i svečano otvorenje izložbe “Buje?!” sa slikama autora Slađanka Dragojevića i stihovima autora Valtera Turčinovića.

U 20.15, u Kazalištu Pučkog otvorenog učilišta u Bujama, bila je predviđena “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Talijanske drame iz Rijeke, autora Ivana Brešana, u režiji Luce Cortine. Zbog odluke Intendanta HNK “Ivana pl. Zajca” iz Rijeke Marina Blaževića, kojom se obustavljaju sve aktivnosti Talijanske drame, predstava se neće održati.

SRIJEDA, 6. lipnja u 15.00 sati u Zajednici Talijana “F. Tomizza” iz Umaga, u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje održat će se seminari talijanskog jezika i kulture za razredne nastavnike i sve zainteresirane: “Kurikulum talijanskog jezika – materinji jezik” i “Uporaba istrovenetskog i istriotskog narječja kao međupredmetna tema”.

Od 19.30 u Kazalištu Pučkog otvorenog učilišta u Bujama održat će se kazališna smotra Su e ∫o pel palco – prvi čin, koja će se nastaviti i iduće dvije večeri (drugi i treći čin).

Tijekom tri večeri, nastupiti će ukupno 18 dramskih skupina Zajednica Talijana sa stotinjak sudionika i 5 sata programa (ZT Materada – 2 skupine, ZT Savudrija – 3 skupine, ZT Buje, ZT Vodnjan, ZT “S. Santorio” Kopar, ZT “F. Tomizza” Umag, ZT Krasica, ZT Rijeka – 2 skupine, ZT “P. Besenghi degli Ughi” Izola, ZT Piran, ZT Poreč, ZT Brtonigla – 2 skupine i ZT Tar).

Kazališnu smotru voditi će Jessica Acquavita.

U 21.00 sat, na Memorijalnom groblju Sv.Martina u Bujma (u slučaju kiše u Kazalištu), održat će se predstavljanje CD-a “Un falco inciodà partera” Valtera Turčinovića i gostiju.

ČETVRTAK, 7. lipnja u 10.30 u osnovnim školama “Edmondo De Amicis” iz Buja i “Galileo Galilei” iz Umaga učenici će imati priliku upoznati se s istrovenetskim narječjem tijekom didaktičkih radionica “Imparar fasendo”. Prvu, “Razumijevati i činiti razumljivim: pisati na venetskom/istrovenetskom narječju u suvremeno doba”, održati će za učenike iz Umaga prof. Alessandro Mocellin, dok će drugu, “Ocio che te conto… metodični istrumentarij za učenje istrovenetskog narječja”, održati dr.sc. Paola Begotti za učenike iz Buja.

U 12.30, održat će se laboratorij “Va là, vien qua… metodični istrumentarij za učenje istrovenetskog narječja” dr. sc. Elisabette Pavan, za učenike Srednje talijanske škole “Leonardo da Vinci” iz Buja.

U 19.30, u Kazalištu Pučkog otvorenog učilišta u Bujama održat će se kazališna smotra Su e ∫o pel palco – drugi čin.

U 20.30 na Trgu Marconi u Muggi (Milje) (u slučaju kiše, u kazalištu “Giuseppe Verdi”) započeti će prva od tri večeri Festivala neizdanih skladbi na istrovenetskom narječju, Dimela cantando.

PETAK, 8. lipnja u 9.30 u osnovnim školama “Edmondo De Amicis” iz Buja i “Galileo Galilei” iz Umaga učenici će imati prilku upoznati se s istrovenetskim narječjem tijekom didaktičkih radionica “Imparar fasendo”. Prvu, “Razumijevati i činiti razumljivim: pisati na venetskom/istrovenetskom narječju u suvremeno doba”, održati će za učenike iz Umaga prof.

Alessandro Mocellin, dok će drugu, s početkom u 10.30 sati,“Ocio che te conto… metodični istrumentarij za učenje istrovenetskog narječja”, održati dr.sc. Paola Begotti za učenike iz Buja.
U 12.30, prof. Alessandro Mocellin održati će predavanje “Razumijevati i činiti razumljivim: pisati na venetskom/istrovenetskom narječju u suvremeno doba” za učenike Srednje talijanske škole “Leonardo da Vinci” iz Buja.

Tijekom večeri s početkom u 19.30, u Kazalištu Pučkog otvorenog učilišta u Bujama održat će se kazališna smotra Su e ∫o pel palco – treći čin.

U 20.30, u sklopu festivala MIFEST (Festival Talijanske nacionalne zajednice), kojeg organizira Talijanski centar “Carlo Combi” iz Kopra u suradnji sa samoupravnom jedinicom CAN Costiera, održat će se druga večer festivala Dimela cantando u crkvi S. Franje u Kopru. Gost večeri: Orkestar “Vecia Trieste”.

SUBOTA, 9. lipnja, posljednji dana Festivala, u 16.00 sati u Zajednici Talijana Buje, održat će se dodjela nagrada pobjednicima literarnog i video natječaja.

Na literarni natječaj pristiglo je ukupno 55 radova, podijeljeni po kategorijama:
pici/maleni (6-10 godina): 23
medi/srednji (11-14 godina): 31
grandi/veliki: (15-18 godina): 1
Članovi žirija Tiziana Dabović, Suzana Todorović i Roberta Dubac, dodijelile su u kategoriji Pici prvu nagradu Luni Rosso iz OŠ“Vincenzo e Diego De Castro” iz Pirana, drugu nagradu Damianu Codiglia Vidach iz OŠ “Galileo Galilei” iz Umaga, treću nagradu Paoli Vasić iz OŠ “G. Martinuzzi” Pula, područna škola Galižana.
U kategoriji Medi prva nagrada je dodijeljena Luci Vigini iz OŠ “G. Galilei” iz Umaga, druga nagrada Alexu Četojević e Eriku Kozlović iz OŠ “G. Galilei” iz Umaga, treća nagrada Sereni Coronica iz OŠ “G. Galilei” iz Umaga.
U kategoriji Grandi dodijeljena je samo prva nagrada Paolu Biloslavo iz Srednje talijanske škole “L. da Vinci” Buie.

Na video natječaju pristiglo je ukupno 4 radova, podijeljeni po kategorijama:
UNDER 18: 3 video
OVER 18: 1 video
Članovi žirija Matija Debeljuh, Marko Voštan i Stefano Antonini ocijenili su radove i dodijelili su u kategoriji Under 18, prvu nagradu učenicima kinematografske i animacijske grupe OŠ “V. e D. de Castro” iz Pirana, područne škole Sečovlje, drugu nagradu ZT “D. Alighieri” Izola a treću nagradu kinematogrfskoj grupi ZT “P. Besenghi degli Ughi” Izola.
U kategoriji Over 18 dodijeljena je prva nagrada Tizianu Suran iz Rovinja.

Zapisnik i nagrađeni radovi objavljeni su na internet stranicama Festivala: www.istroveneto.com.

Sedmo izdanje festivala završit će posljednjom večeri glazbenog festivala Dimela cantando s početkom u 21.00 sat, na Trgu Sv.Servola u Bujama (u slučaju kiše u Kazalištu). Tijekom sve tri večeri festivala Dimela cantando, publika će glasati za omiljenu pjesmu. Rezultati će se zbrojiti međusobno i pjesma s najvećim brojem glasova osvojiti će Nagradu publike.

I ove godine pristigao je značajan broj pjesama, njih 24, koje je vrednovala komisija: doc.dr.sc. Valter Milovan, docent i kantautor, Rosanna Bubola, glumica i dijalektolog i dr.sc. Roberta Vincoletto, voditelj programa Centra Carlo Combi, odgovorna za festival MiFest (Kopar).

Od 24 pristiglih pjesama, izabrane su u anonimnom obliku – metodu koju primjenjujemo u svim žirijima – 17 pjesama koje će se natjecati tijekom tri festivalske večeri kako bi osvojile 1. 2. i 3. mjesto.

Slijedi popis pjesama i izvođača:

                                                 Naslov

                         Izvođač

 

1

SENZA DE TI

Franco Trisciuzzi

2

LE NAVI CANTAVA

Marko Radolović

3

EL MAR

Sara Salvi

4

BON GIORNO, VECIA BUIE

Kristian Marušić

5

NOTE DE PRIMAVERA

Sergio Preden-Gato, Kristina Fištrović e Riccardo Bosazzi – Ricky

6

LA CONTRADA

Danilo Blaškić e gruppo vocale “Julian”

7

L’EMOSION DE UN RICORDO ETERNO

Andrea Dilič

8

ME PIASEVA (I ANI ’60)

Piero Pocecco

9

EL TEMPO DEL PLATANO

Martina Sanković Ivančić & la band Latina

10

SPOSI DE SECONDA MAN

Andrea Bussani

11

EL CONSUMISMO

Neven Stipanov

12

NO ME PAR VERO

Musicittà

13

EL TUO PENSIERO

Andrea Scarcia e Stefano Hering

14

NO XE PIÙ UN TANGO

Alida Delcaro

15

EL MIO MONDO

Ivan Bottezar

16

OCI NERI

Davor Hačić

17

PENSO SEMPRE A TI (UICHEND)

Massimiliano Cernecca

       

 

I ovom prilikom pjesme će ocijeniti međunarodni žiri stručnjaka: Francesco Squarcia, Sergio Pavat, Davide Circota, Alessandro Mocellin i Andrea Flego.

Gosti posljednje večeri Dimela cantando bit će: i Papu.

Vođenje programa ovog glazbenog festivala povjereno je bujskim voditeljicama Rosanni Buboli e Bruni Alessio Klemenc, koje će tom prilikom odjenuti kreacije Ingrid Rojc, mlade bujske kreatorice koja je osmislila haljinu koju je nosila Miss Hrvatske (Angelica Zacchigna) na natječaju za Miss Svijeta.

Veselimo se vašem dolasku!

Vezani dokumenti

Istaknuto