Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Buje – Buie

Objava: 16.5.2019.

Predstavljanje projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Buje – Buie“, sufinanciranog iz kohezijskog fonda Europske unije.

U srijedu, 15. svibnja, s početkom u 10.30 sati, u prostoru Gradske vijećnice unutar zgrade gradske uprave Grada Buja-Buie , predstavljen projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Buje – Buie „.

Na konferenciji za medije prisutni su bili:
• Fabrizio Vižintin, gradonačelnik
• Jelena Bojić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje
• Elvis Glavičić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti
• Reuf Šerbečić, član uprave komunalnog poduzeća 6.maj

Ova značajna investicija za Izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta u Bujama, ukupne je vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 85 % prihvatljivih troškova odnosno 2.791.067,49 kn. Sredstva su osigurana iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, iz Kohezijskog fonda i iz proračuna Grada Buja-Buie. Trajanje projekta je 12 mjeseci odnosno do 04.03.2020.godine.

„Ovaj projekt zaživjet će samo ako cijela naša lokalna zajednica bude informirana o napretku koji on donosi našim stanovnicima – na prvom mjestu u osiguranju održivog razvoja Buja i Bujštine, lijepe i zdrave prirode koja nas okružuje, ali prvenstveno naših vinograda, maslinika, općenito proizvodnje hrane, ali i razvoja turizma, jer zbog svega toga turisti i žele doći.
Educiranje naših najmlađih i mladih, čija je budućnost ta koju nastojimo sačuvati ovim projektom, započinju već ovaj petak 17. svibnja kada se održavaju prve radionice u vrtićima i srednjim školama. Radionice će se u sklopu projekta održati tijekom svibnja, lipnja i rujna sa svim skupinama građana, gdje ćemo svim generacijama, od vrtićke dobi do umirovljenika, posvetiti posebnu pozornost. Radionice za javnost biti će najavljene putem plakata i naše web stranice. „ – naglasio je Gradonačelnik.

Reuf Šerbečić, član uprave komunalnog poduzeća 6.maj u pod čijim će upravljanjem biti reciklažno dvorište nakon izgradnje, napomenuo je još jednom značaj edukacija te istaknuo da je infrastruktura za pravilno zbrinjavanje otpada osigurana i da je sada potrebno raditi na mijenjanju navika građana Grada Buja-Buia. Uvjeren je da će uz podršku Grada ovaj projekt biti uspješan i naglasio da je ipak podrška krajnjih korisnika njihovih usluga – građana, neophodna.
Kao još jednu zanimljivost ovog područja, kao i brojnih drugih turističkih regija, istaknuo je činjenicu da od 17.500 stambenih jedinica koliko ih područje Grada Buja-Buia broji, čak 6000 je u vlasništvu „vikendaša“. Ako se u obzir uzmu i turistička noćenja, u sezoni se ovdje rapidno povećava količina otpada.

Za kraj, Gradonačelnik je zaključio da zbog trendova u suvremenom okruženju količina proizvedenog otpada konstantno raste, čime raste i cijena njegovog zbrinjavanja. Jedini način na koji se trošak zbrinjavanja tog otpada može smanjiti je pravovremeno selekcioniranje otpada te reciklaža i adekvatna prerada.

Prilog TV Istra - ovdje.

Galerija slika

Istaknuto