Obavijest roditeljima

Objava: 8.5.2018.

Slijedom vijesti o izmjerenoj količini plina radona, Grad Buje i predškolske ustanove zatražile službeno očitovanje kao i preporuku Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost po pitanju daljnjeg postupanja.

Poštovani roditelji,
slijedom članka objavljenog u „Glasu Istre“ u četvrtak 3. svibnja 2018. godine i iskazanih podataka o izmjerenoj količini plina radona za ustanovu Dječji vrtić Buje u prostorima Područnog odjela u Kaštelu, obavještavamo vas da su Grad Buje i predškolske ustanove zatražile službeno očitovanje kao i preporuku Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost po pitanju daljnjeg postupanja.

Podsjećamo da je mjerenje vršeno u razdoblju od studenog 2013. do studenog 2014. godine, te da Grad Buje i predškolske ustanove nisu nikad zaprimile službenu povratnu informaciju o rezultatima ovog jednogodišnjeg mjerenja.

Plin radon, prirodni je plin koji nastaje raspadom radija koji se nalazi u tlu i stijenama, i nalazimo ga posvuda u zemljinoj kori te njegova količina nije vezana isključivo za zgradu, već varira i ovisi o različitim varijablama te raznim transportnim mehanizmima kojima izlazi iz tla u zrak.

Predškolske ustanove preuzele su obavezu te je dana obaveza djelatnicima, a sukladno preporuci navedenoj na službenim stranicama Državnog zavoda, vršiti često prozračivanje prostora kako bi se zrak u prostorima izmjenjivao i "čistio".
Osim toga, obaveza je dana i odgojiteljicama da sa djecom provode što veći dio vremena na otvorenom i izvan prostora vrtića.

Grad Buje i predškolske ustanove po primitku očitovanju Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost zatražit će ponovni monitoring razine ovog prirodnog plina u objektu koji se našao pod crvenom oznakom, a trajnije rješenje je pridržavati se preporuke i vršiti odgovarajuće prozračivanje/ventilaciju prostora.

Gradonačelnik Grada Buja i Dječji vtić Buje pozivaju roditelje na zajednički sastanak koji će se održati u petak 11.05.2018. u 15,00 sati u područnom objektu u Kaštelu.

Vezani dokumenti

Istaknuto