Održana javna tribina o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Objava: 19.1.2012.

U prostorijama Pučkog Otvorenog Učilišta u Bujama, dana 19. siječnja 2012.g. s početkom u 16,00 sati održala se javna tribina na temu Europske unije.

U susret referendumu o ulasku u Europsku uniju Grad Buje organizirao je neformalni susret s građanima kako bi zajednicu Europske unije približili svim našim sugrađanima i time olakšali odluku koju trebaju donijeti na dan referenduma.

Gradonačelnik Edi Andreašić pozdravio je okupljene građane i učenike srednje škole «Vladimir Gortan» kazavši kako je izrazito važno da se što više informiramo o EU i da ovakvu praksu neformalnih susreta i tribina njegujemo i u buduće.

Gradonačelnik je pozdravio goste govornike, Oriana Otočana v.d.pročelnika upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU institucije uz čiju podršku je susret i organiziran, potom Bojanu Puzigaća, vježbenicu Grada Buja te Angela Lešića, predstavnika Savjeta mladih.

Početak programa bio je posvećen temi o ulasku u EU i promjenama i mogućnostima koje nam ona donosi.
Vježbenica Grada Buja, Bojana Puzigaća uputila nas je u većinu od 35 pregovaračkih poglavlja i istaknula neke od zanimljivosti koje će se dogoditi našim ulaskom u Europsku zajednicu. Važna informacija je i da je Hrvatska uspjela izpregovarati prijelazna razdoblja pa čak i trajna odstupanja od nekih zahtjeva EU-a kako bi zaštitila svoje interese i spriječila eventualne poremećaje koji bi se u suprotnom mogli dogoditi.

Vrlo zanimljivu i aktualnu tematiku mladih s publikom je podjelio učenik završnog razreda gimnazije i budući student Anđelo Lešić govoreći kako će od ulaska u EU najviše koristi imati upravo mladi. Mobilnost, mogućnost studiranja na svim sveučilištima u EU i potom zapošljavanja bez ikakve diskriminacije i pod jednakim uvjetima, samo su neke od prednosti koje će mladima biti dostupne.

Publika je dobila i posebnu čast čuti mišljenje Oriana Otočana koji i sam vrlo blisko surađuje s institucijama EU te je često u Briselu kako bi održao visoku razinu komunikacije između EU i Istarske županije u svrhu maksimalnog iskorištavanja potencijala. Otočan je održao zanimljiv govor o mogućnostima i izazovima Europske unije koji su stavljeni pred nas. Veliku prednost daju izdašna financijska sredstva i raznovrsni EU fondovi zbog kojh je važno ulagati u edukaciju zainteresiranih institucija kako bi mogućnost njihovog iskorištavanja bila što veća. Uz to, važnost se mora dati regionalnom razvoju i decentralizaciji koja će omogućiti da se svi građani osjećaju bližima centrima donositelja odluka i time institucijama EU-a, kazao je Oriano.

Program su obogatili i volonteri Europske volonterske službe, njih čak osam koji rade i borave u našem gradu Bujama te susjednoj Brtonigli. Oni su publiku približili i upoznali s njihovom vrijednom pomoći i radom u našoj zajednici koja se uvelike razlikuje od onih u njihovim domovinama.

Volonteri dolaze iz raznih EU zemalja, poput Portugala, Italije, Slovačke i Poljske što je bila izvrsna prilika da podijele iskustva njihovih zemalja s Europskom unijom.

Dobru atmosferu susreta podigla je rasprava u koju su se svojim pitanjima uključili i srednjoškolci pokazavši visoku razinu informiranosti i spremnosti da sudjeluju u demokratskom procesu donošenja odluka.
Gradonačelnik se zahvalio prisutnima lijepim riječima ohrabrenja: »VIDIMO SE NA REFERENDUMU!»

Galerija slika

Istaknuto