Predstavnici Buja na međunarodnom susretu o izbjegličkoj krizi

Objava: 11.12.2015.

U povodu 30. obljetnice bratimljenja talijanske općine Colle Umberto (Veneto – Italija) s općinom La Balme de Sillingy (Francuska) i svečanosti prigodom obnavljanja 10. godišnjice bratimljenja s općinom San Lawrenz (Malta), uz prisustvo predstavnika Grada Buje (Hrvatska) u svojstvu promatrača, od 4. do 8. prosinca Colle Umberto (Veneto) održan je susret posvećen temi: „Europa i njezine južne granice – kako prevenirati buduće konflikte i produbiti međusobne odnose između dviju obala Mediterana“. Susret se održan u sklopu programa Europske komisije „TWINNING FOR PEACE“ u povodu obilježavanja 100. obljetnice I. svjetskog rata. Težište rasprave bilo je kako zaustaviti nekontrolirane imigracije, borba protiv terorizma i uspostavljanje novih oblika suradnje na Meditaranu. U ime Grada Buje skup je pozdravio dogradonačelnik Valdi Glavičić:

– Ovaj europski program promiče suradnju i dijalog o problematici općina koje žive u različitim uvjetima, koje su pritom usko povezane s našom europskom  perspektivom i budućnošću. Grad Buje podržava takve i slične inicijative – rekao je Glavičić.

Nakon toga, održan je okrugli stol posvećen imigracijama i terorizmu na kojem je iz Hrvatske sudjelovao Drago Kraljević, bivši veleposlanik u Italiji i na Malti. Kraljević je u svome izlaganju predstavio vlastito viđenje temeljnih uzroka terorizma i ove izbjegličke krize, poručujući da je potrebno hitno izmijeniti  postojeći model integracije imigranata u društvo. Nakon toga je Kraljević dao intervju za regionalnu TV  i dnevnik Oggi Treviso.

Galerija slika

Istaknuto