Gradonačelnik

PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA

Objava: 18.10.2013.

Dragi sugrađani,

Povodom novinskih članaka u kojima se bujska gradska uprava stavlja u kontekst neracionalnih i rastrošnih administracija, želim Vas informirati o činjeničnom stanju.

U Članku objavljenim 06. listopada 2013.g. u Glasu Istre, autor Krešimir Tadijić piše o potrošnji gradskih uprava na telekomunikacijske usluge. Na naslovnici novina navodi se Grad Buje s potrošnjom od 265,00 kuna/mjesečno po mobitelu (14), što nas s potrošnjom od 3.710 kn mjesečno, čini najrastrošnijom JLS u Istri.
Moram naglasiti da je upit postavljen od strane novinara bio vrlo općenit, tako da su podaci iz tablice u novinama nevjerodostojni, odnosno upitno je koje su podatke pojedine JLS dostavile (podatke sa ili bez PDV i ostalih naknada, prosječnu, najmanju ili najveću potrošnju). Nebitno. Moguće je i da smo najrastrošnija istarska uprava u ovom segmentu, no u to zaista sumnjam.
Činjenica je da se 2006. god. po mobilnom telefonu (4 uređaja) trošio iznos od 590 kn. mjesečno. Danas, je taj trošak (14 uređaja) dvostruko manji zahvaljujući i pogodnostima operatera, ali prije svega štednji u svim segmentima poslovanja.
Osim toga svi korisnici, uključujući gradonačelnika i njegove zamjenike, imaju limitirani iznos potrošnje, a većina uređaja je kupljena za samo jednu kunu. Ja koristim iPhone koji sam osobno platio.

Članak objavljen u Jutarnjem listu 11. listopada 2013.g. pod naslovom „Birokrati na čije se plaće troši više od 20% proračuna grada ili općine morat će postati volonteri“ autora Nikole Jelića i Dragane Radusinović, koji je komentiran i na portalu iPress.hr, te članak objavljen u Glasu Istre 14. 10. 2013.g. predstavljaju senzacionalistički pristup krajnje neobjektivnih i neprofesionalnih  novinara s ciljem  narušavanja ugleda i destabilizacije imenovanih gradskih uprava.
Na članak iz Jutarnjeg lista je odmah reagirala Udruga gradova RH izdavši Priopćenje za javnost pod naslovom „Svi Gradovi u RH uskladili su svoje poslovanje propisanim zakonskim ograničenjima“. I sam, u posljednjih nekoliko dana kroz tiskane i audio medije, demantiram  navode iz članaka.

Moram naglasiti da se proračunska ograničenja na plaće ne računaju kao 20% cjelokupnog proračuna već na dio proračuna kojeg čine zakonom propisani prihodi.
Grad Buje je za plaće zaposlenih u gradskoj upravi u 2011.godini izdvajao 16,65 %, u 2012.g. 18,98 % a plan za 2013. godinu iznosi 19,61 % prihoda poslovanja propisanih zakonom.  Razlika postotaka po godinama proizlazi, nažalost, zbog činjenice smanjenja proračunskih prihoda. Podsjećam da smo 2011. godine, izvršili korekciju, odnosno smanjili plaće djelatnicima gradske uprave kako se zakonom zadani omjer ne bi prekoračio. Osim toga Državna revizija svake godine vrši kontrolu zakonitosti poslovanja gradskih uprava i zasigurno bi reagirala u slučaju uočenih nezakonitosti.
Problem je u tome što imamo mali proračun koji ne ostavlja velike mogućnosti za djelovanje, razvoj i zadovoljavanje svih traženih sredstava, ali se maksimalno trudimo da svim korisnicima omogućimo što kvalitetnije obavljanje djelatnosti.  
Nije mi bila namjera opravdavati bilo što ili bilo koga već samo iznijeti činjenice, odnosno točno interpretirati navedene brojke i postotke. Svi podaci su dostupni i moguće ih je provjeriti u Upravnom odjelu za opće poslove Grada Buja.
Kritike, posebno one dobronamjerne, uvijek prihvaćam, ali na iznošenje netočnih informacija ili nepotpuno/krivo interpretiranje podataka moram reagirati ispravkom.

Vaš gradonačelnik
Edi Andreašić

Vezani dokumenti

Istaknuto