U Bujama krenule prve radionice na temu reciklaže i očuvanja okoliša uoči izgradnje reciklažnog dvorišta

Objava: 27.5.2019.

Nakon što je 15.svibnja na konferenciji za medije u prostoru Gradske vijećnice Grada Buje – Buie predstavljen projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta Grada Buje – Buie“, sufinanciranog iz kohezijskog fonda Europske unije, prema najavi gradonačelnika Fabrizia Vižintina danas su, 17.svibnja u 10,30 krenule su prve edukativne radionice. I to na najljepši mogući način, s djecom iz Dječjeg vrtića Buje i Talijanskog vrtića Mrvica-Fregola. Bilo je tu puno igre, ali i učenja o tome zašto je otpad koristan, kako ga pravilno odvajati i čemu sve kasnije može poslužiti. U svemu se pomogle i bojom označene kutije u koje su djeca kroz igru odlagala potrošenu ambalažu i papir. Sve je prošlo u veseloj atmosferi, uz budnu pažnju i pomoć teta iz vrtića, kao i teta Lare i Emire koje su vodile radionice. Radionice su održane na otvorenom, u blizini vrtića u predivnoj prirodi Bujštine te se time još više naglasila dragocjenost zdravog okoliša koji moramo sačuvati za buduće generacije, ali i uz njihovu pomoć, pa je stoga najbolje početi s edukacijom već od malih nogu.

Istog dana, u 13,15 održana je radionica za učenike Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana „Leonardo da Vinci“ Buie. U prepunoj dvorani kroz interaktivnu radionicu koju je vodila Lara Flego, učenici su mogli saznati puno korisnih i zanimljivih informacija kako o okruženju tako i o globalnoj situaciji u kojoj otpad predstavlja sve veći problem. Uključili su se pitanjima i tražili pojašnjenja kako bi i sami što bolje sagledali situaciju gdje zbog suvremenog načina života količina proizvedenog otpada konstantno raste, a na nama je da kroz pravilno zbrinjavanje te adekvatnu reciklažu i preradu gorući problem i troškove zbrinjavanja smanjimo na najmanju moguću mjeru.

Radionice će se u sklopu projekta nastaviti održavati tijekom svibnja, lipnja i rujna, a uključit će edukaciju za sve skupine i generacije građana. Iduća se planira 27.svibnja za učenike Srednje škole Vladimir Gortan, a sve radionice bit će najavljene putem plakata i web stranice Grada Buja-Buia.

Ova značajna investicija za Izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta u Bujama, ukupne je vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 85 % prihvatljivih troškova odnosno 2.791.067,49 kn. Sredstva su osigurana iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, iz Kohezijskog fonda i iz proračuna Grada Buja-Buie. Trajanje projekta je 12 mjeseci odnosno do 04.03.2020.godine.

Izvor: Naša Bujština

Galerija slika

Istaknuto