U rujnu 2016. godine djeca će krenuti u nove škole

Objava: 3.2.2014.

Danas, 03.02.2014. potpisan sporazum kojim će započeti realizacija projekta pod nazivom" Istarska županija i Grad Poreč-škole" u sklopu kojeg se planiraju izgraditi četiri nove škole u Bujama, Poreču i Puli po principu javno-privatnog partnerstva. Vrijednost ukupne investicije iznosi 164 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović potpisao je danas u sjedištu Županije sporazum kojim će započeti realizacija projekta pod nazivom" Istarska županija i Grad Poreč-škole" u sklopu kojeg se planiraju izgraditi četiri nove škole. Radi se o dvije škole na području Poreča te školama u Puli i Bujama. Vrijednost ukupne investicije iznosi 164 milijuna kuna, a očekuje se da će natječaj za privatnog partnera biti raspisan početkom travnja, nakon čega će ubrzo krenuti gradnja.
U projektu sudjeluju Istarska županija te gradovi Pula, Poreč, i Buje čiji su gradonačelnici danas prisustvovali potpisivanju sporazuma kojeg je župan Vlater Flego nazvao povijesnim. Kazao je da će djeca u nove škole krenuti početkom rujna 2016. godine te da će se škole izgraditi po principu javno-privatnog partnerstva što je, tvrdi, najbrži i najpovoljniji model.
- Mi ćemo i dalje pripremati nove projekte i nadam da će ovakvih trenutaka biti još, naravno u ovome mandatu.
- Ovo je važan događaj ne samo za Istru već i za cijelu Hrvatsku, kazao je ministar Jovanović, rekavši da su istarski župan i gradonačelnici Buja, Pule i Poreča pokazali da im je obrazovanje na prvome mjestu. Po njegovim riječima, jedino s obrazovanjem možemo stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i stjecanje vještina i kompetencija koje će djeci omogućiti da žive bolje i kvalitetnije.
- Hrvatska Vlada je osigurala mogućnost realizacije projekata javno privatnog partnerstva u školama kako bi svima omogućili kvalitetno školovanje pod jednakim uvjetima. Mi smo sa svoje strane učinili sve što smo mogli, osigurali smo 55 posto sredstava za ukupno 338 školskih objekata u vrijednosti od 6,2 milijarde kuna. Često nas se proziva da ne činimo dovoljno, no kada smo osigurali ta sredstva, krenuli smo na prikupljanje podataka na terenu za što se javilo preko 139 školskih objekata. Više od stotinu ih nije dostavilo tražene informacije - nisu riješili imovinsko-pravne odnose, projektnu dokumentaciju ni potrebne dozvole.
- Sada je odgovornost na gradovima i županijama, na odgovornim i hrabrim ljudima koji moraju donijeti odluke da se krene u realizaciju projekata, kazao je Jovanović, dodajući da je ovakav model javno privatnog partnerstva 13,5 posto jeftiniji nego klasičan.
Po njegovim riječima, to neće samo značiti poboljšanje kvalitete školstva, već će potaknuti i nova zapošljavanja u narednom periodu. Istaknuo je da će ovaj projekt dugoročno osigurati da se u Istri živi još bolje, rekavši da na istarskom standardu mnogi u Hrvatskoj zavide.
Podsjetio je da u Istru u pravilu dolazi kada ima dobre vijesti te da je proteklog petka popisan natječaj za izgradnju nove bolnice u vrijednosti od 600 milijuna kuna i natječaj za opremanje studentskog doma i restorana u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Uz to, dodao je, Vlada je spasila osnovnu školu Vrsar od zatvaranja. Naime, školi je prijetio stečaj, a Vlada je vansudskom nagodbom uplatila 5 milijuna kuna kako bi škola i dalje mogla normalno raditi.

Izvor: Glas Istre

Galerija slika

Istaknuto