Gradonačelnik

ZA ČETIRI PROJEKTA 16 MILIJUNA KUNA

Objava: 6.1.2020.

Investicije u vrtić, zgrade gradske uprave i centra za inkluziju te reciklažno dvorište

Energetska obnova Osnovne škole Mate Balote je pri samom kraju, doneseni su novi urbanistički planovi uređenja na području Grada, što će omogućiti daljnji razvoj gospodarskih aktivnosti. Nastavili smo s uređenjem okoliša te održavanjem i asfaltiranjem cesta u više naselja na našem području, kaže bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin

Godina iza nas ostat će u Bujama upamćena po velikim projektima koji su završeni ili započeti, što je nastavak velikog posla na pripremi dokumentacije i prijavljivanja na natječaje za povlačenje sredstava iz državnih ili europskih fondova. Veliki poslovi doveli su do stalnog rasta proračuna koji je u kratko vrijeme više nego udvostručen, pa je proračun u prošloj godini iznosio rekordnih 60,8 milijuna kuna. Porast lanjskog proračuna u najvećoj je mjeri posljedica povlačenja sredstava iz europskih i domaćih fondova za sufinanciranje velikih projekata.

Dovršena gradnja vrtića

- Prošlu 2019. godinu, ocijenio bih vrlo uspješnom za gradsku upravu i građane cijelog područja Buja. U protekloj smo godini dovršili značajne projekte za dobrobit naše zajednice, odnosno uspjeli smo ostvariti sve što smo planirali. Od većih poslova koji su obilježili prošlu godinu treba spomenuti da smo završili energetsku obnovu Centra za inkluziju i zgrade gradske uprave. Završena je dogradnja zgrade Dječjeg vrtića gdje smo dobili 400 kvadratnih metara novog prostora pa se djeca Talijanskog vrtića mogu smjestiti u nove prostorije. To je vrlo važno, jer su do sada radili na odvojenoj lokaciji. Tu poslovi na zgradi, gdje su smještena dva dječja vrtića, hrvatski i talijanski, ne staju i u 2020. godini slijedi energetska obnova te zgrade. Energetska obnova Osnovne škole Mate Balote je pri samom kraju, doneseni su novi urbanistički planovi uređenja na području Grada, što će omogućiti daljnji razvoj gospodarskih aktivnosti. Nastavili smo s uređenjem okoliša te održavanjem i asfaltiranjem cesta u više naselja na našem području. To je samo dio poslova koji su obilježili prošlu godinu, uz sve tekuće poslove i uspješno izvršavanje proračunskih i drugih obaveza, zadovoljan je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, dodajući da se kod svih objekata ide na energetski razred A+, što donosi velike uštede u potrošnji energenata, odnosno smanjenje računa i ukupnih troškova.

Još je jedan projekt bio u središtu zbivanja, ali konkretni radovi na terenu još nisu počeli. Radi se o izgradnji reciklažnog dvorišta koje bi, po planu, trebalo biti otvoreno u proljeće 2020. godine. Međutim, poslovi vezani za javnu nabavu usporili su cijeli posao, pa je u tijeku čak peti natječaj za izvođača radova.

- Prvi put se nitko nije javio, drugi put je ponuditelj imao za milijun kuna veću ponudu od procijenjenih troškova investicije od 2,1 milijun kuna, što smo morali poništiti jer su takva pravila. Treći put najpovoljnija je ponuda bila za 500.000 kuna veća od iznosa u troškovniku pa nismo mogli prihvatiti toliku razliku, a četvrti put smo dobili dvije ponude koje su bile iznad procijenjene vrijednosti za prihvatljivijih 120.000 kuna, jer smo u međuvremenu dobili 256.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. Međutim, obje smo ponude morali odbiti jer ni jedna nije bila kompletna. Tako da smo sada na petom natječaju pa se nadam da ćemo na početku nove godine konačno imati izvođača radova, a računamo da će sve biti gotovo do srpnja ove godine, kaže gradonačelnik Vižintin.

Ta četiri projekta - dogradnja vrtića, obnova zgrade gradske uprave i zgrade Centra za inkluziju, te reciklažno dvorište - koštaju 16 milijuna kuna. Šest milijuna kuna Grad je dobio od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a od Ministarstva regionalnog razvoja, iz europskih fondova još pet milijuna kuna, što znači da je Grad Buje financirao te projekte s pet milijuna kuna iz vlastitih izvora. Rezultat je to velikog angažiranja zaduženih ljudi u gradskoj upravi i pravovremenoj pripremi projekata.

Uštedama pokriti rate kredita

- Zadovoljni smo postignutim, jer pet milijuna kuna za ta četiri projekta za naš proračun je podnošljivo, naročito što očekujemo znatne uštede u energentima i računima za struju. Zapravo, to ćemo uspjeti podmirivati na račun velikih ušteda u troškovima za energente pa bismo gotovo cijelu ratu kreditnog zaduženja, kojim smo pokrili razliku, mogli podmirivati tim uštedama. To znači da proračun nećemo financijski opteretiti. Međutim, da nismo bili aktivni i uporni s prijavljivanjem na projekte i da nismo dobili potrebna sredstva, morali bismo ići u veće zaduženje koje bi bilo opterećenje za proračun, kaže gradonačelnik Vižintin.

Kada je riječ o uštedama, navedi jedan, možda i najizraženiji primjer. Zgrada gradske uprave, odnosno svi uredi u njoj, zagrijavani su, kaže, s čak 27 termoakumulacijskih peći.

- Svima koji su imali takvo grijanje znaju koliko takve grijalice troše električne energije. Sada će cijela zgrada biti zagrijavana kroz novi sustav, takozvanu dizalicu topline, a puno je posla bilo kod instaliranja novih puhalica koje će uz daleko manju potrošnju davati učinkovitije grijanje. Pored toga, stari prozori su zamijenjeni novim, što će smanjiti gubitke topline, a zidovi su dodatno izolirani, neki izvana, neki iznutra, jer se morala zadržati povijesna struktura vanjske fasade, kaže Vižintin.

Gradonačelnik ističe i dobre rezultate i u drugim područjima

- Puno je urađeno u pripremi prostorno-planske dokumentacije, naročito donošenjem prostornih planova uređenja, kao uvjeta za gradnju i ukupan razvoj, za što postoji interes investitora. Prošle se godine dosta uradilo i u području komunalnog sustava, na održavanju cesta, na proširenju javne rasvjete te svakako u društvenim djelatnostima, socijali i školstvu. Pokrenuti su dodatni oblici pomoći umirovljenicima, Grad sudjeluje u projektima iz područja zdravstvene zaštite, školstva i pomoći roditeljima, stipendiraju se učenici i studenti, a sve više je korisnika obiteljskog savjetovališta. Dobri lanjski rezultati svakako su dobar temelj za nove projekte i poslove u novoj godini, zadovoljno rezimira gradonačelnik.

Izvor:
Glas Istre | 04.01.2020.

Istaknuto