Praznik grožđa 2009

Objava: 21.9.2009.

Ovogodišnji „Praznik grožđa“ je bio prepun kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Posebno izdvajamo manifestaciju „Na Bakhovom dvoru“ čije je otvorenje bilo zakazano u subotu točno u podne na Trgu Sv. Servola. Na trgu su se kroz cjelodnevni program održala mnoga događanja: promocija pjesme „Bakhovi dvori“, degustacije slastica s grožđem, glazbeni i plesni nastupi, te tradicionalno gaženje grožđa.

Bogata gastro ponuda vina vinskih cesta bujštine, pečeni vol, te ostali istarski specijaliteti mogli su se kušati besplatno, no svi su bili pozvani da se dobrovoljnim prilozima uključe u humanitarnu akciju za Dinu Križman. Za Dinu je prikupljeno 10.000,00 kuna.

Mimohod alegorijskih kola uz nastup limenih glazbi Buja i Rovinja, folklornih grupa, djece iz dječjeg vrtića i osnovnih škola Buja, te defile učesnika igara „Gradovi vina“ obilježio je nedeljni dan, dok su „Igre gradova vina“ s početkom u 16.00 sati na crnom igralištu, kao novost, oduševile mnogobrojnu publiku. Šampijoni igara „Gradovi vina“ su iskusna ekipa Brtonigle, a slijedile su ih ekipe Buja, Umaga i Grožnjana.

Ove godine su po prvi put organizatori nagradili i trud sudionika povorke alegorijskih kola. Prvu nagradu u iznosu 1.500,00 kuna dobio je Mjesni odbor iz Kršeta, drugu nagradu, u iznosu 1.000,00 kuna, obitelj Furlan iz Buja, a treću nagradu u iznosu od 500,00 kuna obitelj Bucaj iz Krasice.

Prvi puta organizator je pažnju posvetio i mališanima za koje su u subotu i nedelju organizirane dječje igraonice. Djeca su izradila prekrasne radove koji su izloženi u Pučkom otvorenom učilištu Buje. U nedeljnjim večernjim satima zabava je bila zagarantirana uz Vinka Cocu i Bullea Folk na Trgu J.B.Tita, te Baredinosaure na Trgu Slobode. Vatromet je ove godine izostavljen, a sredstva koja su bila predviđena za isti u iznosu od 19.178,25 kuna namijenjena su ambulantama u Bujama za nabavu opreme za hitnu medicinsku pomoć.

Istaknuto