Buje: POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 3,5 MILIJUNA KUNA

Objava: 17.3.2019.

POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 3,5 MILIJUNA KUNA: Reciklažno dvorište u Bujama bit će izgrađeno u Momjanskoj ulici

Gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Dubravko Ponoš u petak su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija za izgradnju reciklažnog dvorišta vrijednog 3,5 milijuna kuna. Dvorište će biti izgrađeno u Momjanskoj ulici površine 2.000 četvornih metara. Reciklažno dvorište u Bujama tako, od slijedeće godine postaje stvarnost.

Od navedenih potrebnih sredstava, Grad Buje će izdvojiti 700 tisuća kuna, a ostatak od 2,8 milijuna bit će sufinanciran.

- Danas smo od direktora Fonda preuzeli zadnji ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta. Prošle godine smo s njima realizirali niz projekata na području energetske obnove javnih zgrada, a potpisali smo tri ugovora. Odnosno, jedan ugovor za obnovu središnje zgrade dječjeg vrtića u vrijednosti od 6,8 milijuna kuna, drugi za energetsku obnovu zgrade Centra za inkluziju i treći za obnovu upravne zgrade. Ukupan iznos investicija po pitanju energetske obnove javnih zgrada je 12,6 milijuna kuna. Za reciklažno dvorište, od ukupne svote fond će financirati 85 posto iznosa (2,8 milijuna kuna), a mi ćemo ostatak od 700 tisuća kuna, rekao je Vižintin. Kazao je nadalje, da kraj radova na obnovi javnih zgrada očekuje do kraja ove godine, a kraj izgradnje reciklažnog dvorišta planiran je za ožujak slijedeće godine. Dvorištem će upravljati komunalno poduzeće 6. maj.

Direktor Fonda Ponoš pohvalio je rad gradske uprave i u više navrata ponovio da Buje dobro radi i razmišlja o budućim projektima, spomenuvši nekoliko primjera povlačenja novca, poput onog za edukaciju građana. Ponoš se osvrnuo i na budući projekt energetske učinkovitosti za obiteljske kuće. Projekt je pokrenut prije nekoliko godina i postojao je veliki interes, no nažalost, zbog financijskih problema u koje je zapao Fond, dogodio se zastoj. Budući da je procedura za obiteljsku kuću jednaka kao i za stambenu zgradu, ministarstvo trenutno traži rješenje za pojednostavljenje procedure.

Reuf Šerbečić je kazao da je potpisivanje ugovora o izgradnji reciklažnog dvorišta samo jedna od niza aktivnosti koje su realizirali do sada, od 2013. godine kada se započelo sa akcijom izdvajanja otpada na području Bujštine. Cilj je zaokružiti cjelokupan proces kvalitetnog gospodarenja otpadom i ispuniti sve obveze i ciljeve koji su postavljeni pred njih, istaknuo je.

VIDEO - Prilog TV Istra.

video

Istaknuto