Buje u europskom projektu C-TAG

Objava: 13.3.2014.

Međunarodnom izložbom amaterskih likovnih radova i fotografija iz natječaja "Ljudi kroz Buje",sinoć je u starom vinskom podrumu zaključen predzadnji dio EU projekta C-TAG (Cities through the artist's glass /Gradovi kroz oči umjetnika), kojim se gradovi predstavljaju kroz oči umjetnika i kreativaca. Projekt se financira iz europskog Programa za cjeloživotno učenje, potprogram Grundtvig obrazovna partnerstva.

Nositelj je udruga Pro Loco Scandiano iz Italije, a drugi su partneri Sdružení Artefaktum iz Češke, Urla Dostluk Derneĝi (Urla friendship force and Cultural center) iz Turske te, kao jedini predstavnik Hrvatske, udruga ZiiD iz Buja, kojoj je za ostvarenje C-TAG-a dodijeljeno 14 tisuća eura.

- Cilj je potaknuti građane na kreativnost kroz različite umjetničke forme i omogućiti im međukulturalni dijalog te potpuno drugačiji doživljaj prostora u kojem žive, izvan uobičajenih turističkih ruta. U zadnjih smo tjedan dana ugostili 15-ak sudionika iz Italije, Češke i Turske, koji su razgledali Istru, posjetili atelje renomiranog porečkog umjetnika Eugena Varzića i detaljno proučili Buje te ih iz sasvim osobne perspektive prikazali u fotografijama i slikama. Rezultate je moguće iskoristiti za originalne brošure, vodiče i druge promotivne materijale, objašnjava voditeljica bujskog dijela projekta Nina Krepel.

ZiiD je već organizirao radionice mozaika, fotografije, slikanja tehnikom vinorela, izrade parfema te dječju radionicu za izradu božićnih i novogodišnjih ukrasa. Sve su radionice bile besplatne i svima otvorene, a polazilo ih je 60-ak osoba s Bujštine i iz drugih dijelova Istre.

Njihovi voditelji nisu nužno bili profesionalci, već volonteri zaljubljeni u umjetnost, poznavatelji različitih umjetničkih tehnika, koji svoje znanje rado prenose drugima. Bile su to Ivana Micoli, Tina Monica, Zvjezdana Davanzo, Slavica Oplanić i Sabina Damiani. Na međunarodnoj razini sudionici projekta imaju prigodu biti dio razmjene te u zemljama-partnerima stvarati, izlagati svoje radove i doprinijeti izradi nekonvencionalnih promotivnih materijala za partnerske gradove.

Publika je sinoć, osim fotografija i slika sudionika projekta, imala prigodu razgledati ostvarenja s pojedinih radionica, poput mozaika i božićnih ukrasa, te iz šarenih panoa i projekcija doznati što je sve tijekom ove lijepe avanture ostvareno.

Izvor: Glas Istre

Fotogalleria

Istaknuto