Comando della Protezione civile della Città di Buie - domande dei cittadini

Objava: 20.3.2020.

I cittadini possono inviare le proprie domande al Comando della PC della Città di Buie in merito a come ci si deve regolare in base alle nuove circostanze sul territorio della Città di Buie.

Le domande e le risposte saranno pubblicate sulle pagine web della Città di Buie.

La domande vanno inviate alla mail: coronavirus-info@buje.hr (nella mail scrivete obbligatoriamente la nota “domanda PC”)

-------------

Građani mogu upućivati pitanja Stožeru CZ Grada Buja-Buie u vezi funkcioniranja rada i života u novonastalim okolnostima na području Grada Buja-Buie.
Pitanja i odgovori objavljivat će se na stranicama Grada Buja-Buie.

Mail za postavljanje pitanja: coronavirus-info@buje.hr (u mailu obavezno napomena “pitanje CZ”)

__________

Comando della Protezione civile della Città di Buie - domande dei cittadini

I cittadini possono inviare le proprie domande al Comando della PC della Città di Buie in merito a come ci si deve regolare in base alle nuove circostanze sul territorio della Città di Buie.

Le domande e le risposte saranno pubblicate sulle pagine web della Città di Buie.

La domande vanno inviate alla mail: coronavirus-info@buje.hr (nella mail scrivete obbligatoriamente la nota “domanda PC”)

==========

PITANJA GRAĐANA

1. PITANJE: 
U informacijama grada Umaga pise da je dezinfekcijsko sredstvo sigurno za zivotinje tek NAKON 3 sata od aplikacije te da neka se zivotinje drze u zatvorenom preko noći zbog mogućnosti trovanja (veterinar pojašnjava da se obratimo u veterinarsku stanicu ako primjetimo otežano disanje ili povraćanje). U gradu postoje slobodnoživuće mačke, koje nije moguće zaštiti, te se kod istih u slučaju trovanja nitko neće pobrinuti, a isto tako nisu svi vlasnici u mogućnosti zadržati cijele noći životinje u kući. Stoga vas molim da poduzmete dodatne mjere kako bi spriječili moguće trovanje sa sredstvom kojim dezinficirate ceste. Grad Piran (R Slovenija) je informirao javnost da se prvo aplicira dezinfekcijsko sredstvo te se nakon toga površine peru i sa vodom odnosno parom. Molim da razmotrite tu mogućnost te obavijestite javnost o učinjenom, kako ne bi došlo do stradanja životinja.

ODGOVOR: Postupak dezinfekcije na području Grada Buja-Buie provodi se temeljem prethodnog odobrenja nadležnog tijela. Građani koji imaju saznanja o napuštenim životinjama (psi, mačke) ili napuštenim životinjama kojima je potrebna veterinarska pomoć mogu nazvati dežurnog veterinara (0-24) na broj 091 521 6783.

2. PITANJE:
Da li imate informaciju da naše istarske studente u povratku iz Italije, konkretno iz regije MARCHE, naši sa granice danas odn. od noćas od 00 h šalju direktno u karantenu ili na testiranje u Pulu ili je još uvijek na snazi da oni moraju u samoizolaciju 14 dana po povratku kući?

ODGOVOR: Građani mogu odgovore na upite vezano za karantenu ili samoizolaciju prilikom povratka iz inozemstva dobiti na broj telefona 113.

3. PITANJE
Zivim u Bujama a radim u Umagu. Znaci uporno se govori da ostanemo kuci. Staje je sa osobama koje rade u privatnim firmama, proizvodnja po osam sati. Dali imate pravila za njih ? Jos jedno pitanje. Imam majku 68 god. Koja radi preko agencije- ciscenje drzavnih firmi. Dali joj treba neki papir od poslodavca ili da joj bolovanje otvorim?

ODGOVOR
Trenutno je na snazi Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Znači da se osobe mogu kretati radi odlaska na posao. Na snazi je mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja Odluke. (odluka donesena 21.03.2020.) Ujedno Vas obavještavamo da je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o privremenoj obustavi javnog prometa. To znači da je obustavljen javni linijski prijevoz putnika u untarnjem cestovnom prometu, osim autotaksi prijevoza.

Vezano za informacije o ostvarivanju prava iz radnog odnosa ili ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja građani mogu nazvati broj 113.

4. PITANJE
Zanima me informacija, vidio sam da su donesene odluke o zabrani napustanja prebivališta i mjesta boravka, pa me zanima meni je mjesto boravka Poreč,a roditelji su mi rastavljeni a drugi roditelj mi živi u Bujama ,pa dali ja sad smijem dolazit u buje ili moram bit u Porecu?

ODGOVOR
Uputiti zahjev Stožeru CZ Grada Poreča-Parenzo i pozvati se na stavak e) čl. II. Odluke.


5. PITANJE
Na kojoj web stranici možemo dobiti obrazac za kretanje Van mjesta biravka koji izdaje Civilna zaštita, ne poslodavac?

ODGOVOR
Zahtjev za izdavanje propusnica možete poslati mailom na propusnica@buje.hr ili ga dati na telefon 772 122 putem kojeg će ga popuniti dežurna osoba.
Na temelju zahtjeva će vam biti izdana propusnica koju možete dobiti mailom ili podići osobno u pisarnici u vremenu od 8 – 12 sati.

Zahtjev mora sadržavati:

IME I PREZIME, ADRESU I OIB GRAĐANA
RAZLOG
VRIJEME KORIŠTENJA (od – do):

Dodatne informacije na:

https://www.buje.hr/hr/novosti/izdavanje-propusnica

 

6. PITANJE
Naša trgovina nije na popisu djelatnosti trgovina koje mogu obavljati djelatnost.
Imamo upit: da li nam je dozvoljeno obavljati djelatnost veleprodaje uz dostavu robe kupcu bez osobnog kontakta zaposlenika i kupca?
Napomena: osigurane su sve mjere zaštite zaposlenika.

ODGOVOR
Odlukom od 19.03.2020., KLASA:810-06/20-01/7, koju dostavljamo u privitku, u točki 3. propisano je da se obustavlja rad u djelatnosti trgovine osim za taksativno navedene slučajeve-iznimke. 
Vaš upit smo ujedno proslijedili i Stožeru civilne zaštite IŽ radi provjere postoje li kakve dodatne upute za provedbu odluke. Po zaprimanju odgovora dodatno ću Vas obavijestiti.

Odluka: https://www.buje.hr/Uploads/Documents/2020/Odluka-mjere-19320.pdf

 

7. PITANJE
Da li je dozvljeno u tijeku pandemije izvoditi adaptacije stanova?

ODGOVOR
Izvođenje građevinskih radova trenutno nije zabranjeno.

Istaknuto