Dan državnosti Republike Hrvatske

Objava: 30.5.2020.

Poštovane sugrađanke i sugrađani,
danas slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Sretan Vam Dan državnosti Republike Hrvatske! Care concittadine e cari concittadini, tanti auguri per la festa nazionale della Croazia!

====

Dan državnosti RH ove godine obilježen na dvije lokacije u Bujama

U Bujama je danas obilježen Dana državnosti Republike Hrvatske kao što se to činilo svake godine. No, ove godine osim polaganja vijenca i svijeća na gradskom groblju isto je učinjeno i ispred spomenika, koji je krajem protekle godine svečano otkriven, u spomen na sve poginule i umrle Hrvatske branitelje.

Na događaj su se odazvali razni sugrađani i sugrađanke, članovi udruga proizašlih iz domovinskog rata, predstavnici udruge antifašastičkih boraca Bujštine, predstavnici policijske postaje, vijećnice i vijećnici, predstavnici političkih stranaka, župnik i ostali.
Nakon polaganja, uslijedila je minuta šutnje i obraćanje gradonačelnik Buja koji nakon pozdravljanja prisutnih uputio je slijedeće riječi:

„Danas slavimo Dan državnosti RH, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30.svibnja 1990. godine.

25.lipnja 1991. godine Sabor je donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. Odluka o slobodnom putu u budućnost temeljila se na rezultatima referenduma na kojem je 93,2 posto birača zaokružilo 'DA' za državnu samostalnost i omogućilo ostvarenje samostalnosti RH.

Na tom dugom putu, koji je stoljećima trajao, mnogi su žrtvovali svoje živote kako bismo do samostalnosti u konačnici i došli.

U nametnutom ratu koji je uslijedio, mnogi su dali svoje živote. Danas se s osobitim ponosom sjećamo svih naših heroja koji su nam omogućili slobodu i demokraciju.

I kako uvijek ponavljam, na nama je velika odgovornost da nastavimo putem kojeg su započeli i omogućili pripadnici domovinskog rata i prije toga borci iz NOB-a, te da se i dalje borimo za slobodnu i demokratsku RH.“, kazao je gradonačelnik Vižintin.


Fotogalleria

Istaknuto