Potpisan ugovor o sufinanciranju Kuće kaštela Momjan

Objava: 4.5.2019.

U Gradskoj vijećnici Grada Buja 03.05.2019. Gradonačelnik Fabrizio Vižintin i istarski župan Valter Flego potpisali su Pismo namjere i ugovor o sufinanciranju Kuće kaštela Momjan, u vrijednosti od 2 milijuna kuna. Istarska županija će tijekom dvije godine za projekt izdvojiti 1,4 milijuna kuna, a Grad Buje 600 tisuća kuna.

Cilj projekta je zaštiti, valorizirati i promovirati zajedničku sjevernojadransku kulturnu baštinu (baziranu na kaštelima i s njima povezanoj baštini te na njoj osmisliti i temeljiti nove turističke proizvode i sadržaje). Projekt Kuća istarskih kaštela sastoji se od investiranja u građevinske radove, opremanje prostora i unutarnje uređenje, opremanje informatičkom opremom te sufinanciranje provedbe aktivnosti (radionice, predavanja, stručne i praktične radionice, seminari, ljetne i zimske škole, artist in residence programi, stručni i znanstveni skupovi, gostovanja i slično).

Prezentiran je i nacrt građevine, koji predviđa zgradu podijeljen na tri djelja. U prizemlju će biti izložbeni prostor i info prodajni prostor (s lokalnim proizvodima), dok na 1. katu nalazit će se studio za smještaj i manja sala za sastanke, a na 2. katu predviđa se multifunkcionalna sala za 60 sjedećih mjesta.

Unutrašnjost će biti opremljena sa setom ICT tehnologije za prezentaciju kulturne baštine i njene povijesti, opremom za virtualnu šetnju kroz neke od uključenih kaštela te s touch screen monitorima.

Stanovnici Momjana moći će sudjelovati ponudom turističkih agencija i posjetom OPGa, obrtnika i ostalih, te prodajom autohtonih proizvoda u Kući kaštela, kreiranjem stalne izložbe o Momjanu i njegovim obiteljima, sudjelovanje u stručnim i znanstvenim istraživanjima i razvoju projekata...

Nakon prezentacije uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Fabrizia Vižintin, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što će zaživjeti tako značajan projekt za Momjan i Buje.
“S time ćemo obuhvatiti razne segmente, a pretežito mislim na kulturu i turizam. No, bitno je i da na taj način ćemo spasiti ruševnu zgradu. Ne manje bitno je i to što na taj način omogućiti stanovnicima Momjana razvoj turističkih proizvoda, te promociju i prodaju lokalnih proizvoda”, izjavio je Gradonačelnik Vižintin, usput zahvalivši Županu, što će Istarska županija snositi 2/3 ukupnog troška, dok će 1/3 priskrbiti Grad Buje.

Istarski župan istaknuo je kulturnu i turističku važnost ovog projekta koji teži stvaranju uvjeta za daljnji razvitak lokalne zajednice Momjana. Posebno je naglasio nastavak provođenja projekata poput Kuće fresaka u Draguču, Mediteranskog plesnog centra u Savičenti ili Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Istre u Pićnu, koji u središnjoj Istri uz sinergiju lokalne zajednice i Županije ostvaruju preduvjete za daljnji socijalni i gospodarski razvoj. I ovom je projektu cilj, kazao je župan, poboljšati standard življenja stanovnika, zadržati mlade i jačati zavičajni identitet.

„I ovim vrijednim projektom činimo novi iskorak na području kulture te doprinosimo očuvanju i promociji naše bogate kulturne baštine što će, siguran sam, znati prepoznati kako domicilno stanovništvo, tako i turisti“, zaključio je župan.

Fotogalleria

Istaknuto