Sto kila šparuga na isto toliko načina

Objava: 28.4.2014.

Najveća snaga Šparogade u Kaštelu definitivno su složni i srdačni mještani - volonteri. Zahvaljujući zajedništvu, marljivosti i entuzijazmu njih sedamdesetak, 17. izdanje ove popularne manifestacije, koju su pokrenuli prema tradiciji stare pučke fešte Ottave tjedan nakon Vazma i ove je godine održan s uspjehom, obiljem dobre energije i naravno, šparuga.
 
Središnji dio fešte preksinoć bilo je otkrivanje spomen ploče u povodu 100. obljetnice tamošnjeg kulturno umjetničkog i športskog društva Lipa, jednog od organizatora manifestacije, svečanost kojoj je uz brojne mještane, predstavnike Županije i Grada Buja prisustvovao i Darko Lorencin, ministar turizma, ovaj put kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića pod čijim se visokim pokroviteljstvom manifestacija odvija.
 
- Povijest nije uvijek bila lijepa i nije bilo lako živjeti u ovim krajevima, čak i za naše mlađe generacije, ali u ovakvim mjestima i ovakvim nukleusima uspjelo se sačuvati ono osnovno što naša Istra ima i po čemu je i drugi ističu - suživot i glavne osnove ljudske slobode, prava i vrijednosti. Postoji niz ovakvih KUD-ova širom Istre, ali malo je onih koji su poput ovog uspjeli izdržati cijelo jedno stoljeće i sačuvati osnovne vrijednosti u Istri, rekao je Lorencin. Ministar je potom zajedno s predsjednikom KUŠD-a Lipa Deanom Kozlevcem otkrio spomen ploču, koju je blagoslovio župnik Bernard Jurjević.
 
Ministar je podijelio i nagrade pobjednicima u natjecanju Šparoga Cup, gastro nadmetanju održanom po prvi put u kojem su snage odmjerili devet kuhara i kuharica profesionalaca  u pripremanju jela od šparoga. Prvo mjesto pripalo je Stojanki Tatalović Kuzman iz umaške konobe Mani centar, drugo Snježani Hosjak iz hotela Villa Rosetta u Zambratiji, a treće Petri Mihajlović iz Udruge kuhara Istarske županije. One su trebale pripremiti jelo od sastojaka koje su doznale tek na natjecanju, šparuga, piletine, naranči, jabuka i celera u svega 45 minuta, pa zadatak nije bio nimalo lak.
 
Uslijedila je degustacija različitih delicija od šparuga za sve posjetitelje koji su uz jela natjecatelja kupa imali prilike probati i ona iz 19 restorana koji sudjeluju u Danima šparuga, manifestaciji klastera TZ-a sjeverozapadne Istre, četiri lokalna restorana i jelima koje je pripremilo 13 kaštelanskih domaćica. Bilo je tu i šparuga sa sušenim trubačama, paštete od šparuga s bijelom ribom, šuga od boškarina sa šparugama, filea od branicima sa šparugama i škampima, krostata od šparuga, pa čak i šparugi s čokoladom.
 
U šatoru je bio izložen i "ulov" natjecatelja za najdužu šparugu koju je i ovaj put ubrao Feručo Vok, višestruki pobjednik u ovom natjecanju, a njegova je šparuga iznosila 220 centimetara. Za razliku od lani kada je šparuga manjkalo zbog hladnog vremena, organizatori ove godine nisu imali muke.

Izvor: Glas Istre

Istaknuto