Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada

Objava: 10.9.2019.

Grad okrenut budućnosti: Bolja zdravstvena skrb, obnavlja se škola i benzinska crpka, gradi Spar…

Dan grada Buje koji se slavi na blagdan Male Gospe obilježen je raznolikim sadržajima, a posebno svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj je, osim vijećnika, prisustvovao velik broj gostiju, predstavnika istarskih gradova i općina, raznih državnih i županijskih institucija, Talijanske unije, gospodarskih subjekata, udruga, brojnih građana i drugih uzvanika. Među gostima bili su ministar turizma Gari Cappelli, zamjenik predsjednika Sabora RH Furio Radin, saborski zastupnici Tulio Demetlika i Giovanni Sponza, župan Fabrizio Radin i drugi.

Gradski prihodi rastu

Pozdravljajući sve uzvanike i druge sudionike svečane sjednice koji su ispunili sportsku dvoranu Talijanske osnovne škole, predsjednik Gradskog vijeća Buja Rino Duniš izrazio je zadovoljstvo postignutim i brojnim velikim projektima u raznim područjima koji su u tijeku ili koji će biti pokrenuti u narednim godinama, a koji će imati izravan doprinos razvoju grada i cijelog područja.

- Buje ima vrlo dobru stratešku poziciju, vrijedne prirodne resurse, vrijedne ljude i nema razloga da ne postanemo bogat grad u kojemu će biti lijepo živjeti i raditi. Treba napomenuti da gradski prihodi neprestani rastu, ali još uvijek nedovoljno za sve potrebe naših proračunskih korisnika. Moramo i dalje nastojati povećati proračun kako bismo mogli još više izdvojiti za razvojne projekte. Gradsko vijeće je donijelo puno odluka koje otvaraju mnoge mogućnosti investiranja, podržavajući projekte u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu. Želimo elitni turizam baziran na tradiciji, eno i gastro ponudi, na održivom razvoju uz poštivanje najviših ekoloških standarda, rekao je Duniš i zahvalio vijećnicima na suradnji kao i svima koji su doprinijeli razvoju grada.

Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin u svom se obraćanju osvrnuo na poslove i aktivnosti gradske uprave i Gradskog vijeća u proteklih godinu dana, a najveći dio projekata i drugih poslova prezentiran je kroz filmski zapis u kojemu su o projektima govorili pročelnici pojedinih gradskih odjela i proračunskih korisnika.

Otvaranje ginekološke ambulante

Među najvažnije projekte svakako spadaju poslovi na energetskoj obnovi zgrada Dječjeg vrtića, Centra za inkluziju i Gradske uprave te dogradnja i unutarnje uređenje zgrade Dječjeg vrtića, a obnovljene su i višestambene zgrade u gradu. Uređeno je staro groblje, nastavljena je sanacija kule Rota u Momjanu, obnovljen je krov stare uljare u Bujama, a puno je urađeno na sanaciji ulica i prometnica na cijelom području - Kruj, Kršete, Škrile, Sv. Sebastijan…, obnovljeni su društveni domovi u Malotiji i Marušićima, poboljšani su vodoopskrbni objekti, stalno se obnavlja i proširuje javna rasvjeta, a spomenuti su brojni uspjesi u sportu, kulturi, turizmu i drugim društvenim djelatnostima, naročito u školstvu. Sve se više gradi turističkih objekata, posebno hotela visoke kategorije. Prilog je završen porukom da je Buje grad okrenut budućnosti, što je popraćeno dugotrajnim pljeskom sudionika svečane sjednice.

Gradonačelnik Vižintin je uz to napomenuo radove na obnovi zgrade Osnovne škole "Mate Balota" te najavio skoru temeljitu obnovu zgrade Srednje talijanske škole "Leonardo da Vinci".

- Posebno mi je drago što mogu najaviti skoro otvaranje i početak rada ginekološke ambulante u Bujama, pri čemu moram zahvaliti Istarskim domovima zdravlja na uloženom trudu na poboljšanju zdravstvenih usluga na našem području, poručio je gradonačelnik Vižintin i dodao da slijedi rekonstrukcija benzinske crpke, gradnja marketa lanca Spar, kao i skoru mogućnost raspisivanja natječaja za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. Dodao je kako je Grad Buje kupio zgradu koja je nekada građena kao vatrogasni dom, pa korištena za potrebe Digitrona, a u njoj bi se ponovo smjestili bujski vatrogasci, Crveni križ i Gradsko poduzeće Civitas Bullearum. U završnom dijelu posebno se zahvalio Policijskoj postaji Buje, vatrogascima, zaposlenicima gradske uprave, gradskim vijećnicima na suradnji, mjesnim odborima, državnim institucijama i ustanovama i drugima koji su doprinijeli ukupnom razvoju cijelog bujskog područja.

Posebne čestitke uputio je ministar turizma Gari Cappelli koji je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Izrazio je zadovoljstvo rezultatima u istarskom turizmu, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

- Zajedništvo hrvatske Vlade, ministarstava, saborskih zastupnika i svih drugih rezultiralo je da smo Istri donijeli preko jedne milijarde kuna raznih projekata s ciljem da svi zajedno još kvalitetnije sudjelujemo u dobrom i kvalitetnom životu koji Istra nudi, sa željom da Istra bude primjer Hrvatskoj kako treba živjeti, kako raditi i kako se treba ponašati, ne samo Hrvatskoj, nego i cijeloj Europskoj uniji, poručio je ministar Cappelli.

Inače, Dan grada obilježen je i svečanim misnim slavljem na blagdan Male Gospe koje je u bujskoj crkvi Majke Milosrđa predvodio vlč. Alejandro Castillo Jimenez, ravnatelj Pazinskog kolegija. U čast Dana grada organizirani su razni koncerti, predstavljanje knjige i aktualna predavanja.

Ministar turizma Gari Cappelli

Istri smo donijeli više od jedne milijarde kuna raznih projekata s ciljem da svi zajedno još kvalitetnije sudjelujemo u dobrom i kvalitetnom životu koji Istra nudi, sa željom da Istra bude primjer Hrvatskoj kako treba živjeti, kako raditi i kako se treba ponašati, ne samo Hrvatskoj, nego i cijeloj Europskoj uniji, poručio je ministar Cappelli.

Nagrađeni zaslužni građani

Na sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su i tradicionalna javna gradska priznanja za doprinos ukupnom razvoju grada i cijelog područja. Odluku o dodjeli priznanja obrazložila je predsjednica Odbora Gradskog vijeća za priznanja i odlikovanja Rosana Prelac. Medalju grada Buje ove godine dobio je dirigent pjevačkog zbora Zajednice Talijana Buje Maurizio Lo Pinto koji taj zbor vodi od 1996. godine. Maestro Lo Pinto nije mogao prisustvovati svečanoj dodjeli pa je njegovo priznanje preuzela predsjednica ZT-a Buja Eliana Barbo. Isto priznanje dobio je i profesor tjelesne kulture Sergej Martinović koji je svu energiju i ljubav prema sportu usmjerio na mlade, a posebice se posvetio radu s najmlađim generacijama rukometaša. Odgojio je brojne selekcije igračica i igrača u najmlađim kategorijama. Njegove vrijednosti je prepoznao i Hrvatski rukometni savez koji ga je imenovao izbornikom Istarske županije za selekciju igrača rođenih 2002. godine i mlađe. Plaketu Grada Buja dobio je dugogodišnji obrtnik Đelal Abduli, sadašnji vlasnik slastičarnice koja radi punih 60 godina, nastavljajući obiteljsku tradiciju. Plaketa je dodijeljena i Dinu Gorjanu koji je autoprijevoznički obrt pokrenuo još 1993. godine, a koji uspješno djeluje i danas, kao odraz ozbiljnosti i marljivosti u radu. Isto priznanje dodijeljeno je još jednom poduzetniku, Aleksu Vitolovichu koji je kao 20-godišnjak otvorio obrt za održavanje i popravak motornih vozila. U početku je radio s ocem, a danas radi u poslovnoj zoni i zapošljava pet radnika.

Film sa svečane sjednice Grada Buja 2019.

Izvor: Glas Istre, Naša Bujština

Istaknuto