Umag u znaku humanosti - održano Nacionalno natjecanje ekipa prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa

Objava: 25.9.2017.

Ekipa GDCK Zagreb pobjedila je na ovogodišnjem Nacionalnom natjecanju seniorskih ekipa prve pomoći a koja će predstavljati Nacionalno društvo i zemlju na Europskom natjecanju prve pomoći (First Aid Convention in Europe - FACE) Drugo mjesto osvojila je ekipa Crvenog križa Bujštine, a treći su bili predstavniciGDCK Vinkovci. Na natjecanju u Umagu sudjelovalo je deset ekipa iz gradskih društava Crvenog križa (Buje, Donja Stubica, Koprivnica, Osijek, Sisak, Solin, Split, Vinkovci, Zadar i Zagreb), te izvan konkurencije ekipa CK iz Cerknice (Slovenija), a svoj rad i opremu predstavili su gosti iz talijanskog Crvenog križa iz Trsta.

Natjecanje je započelo svečanim mimohdom svih sudionika ulicama Umaga, predvođenih Puhačkim orkestrom Babići i umaškim mažoretkinjama iz Udruge Gaia. Na Trgu slobode, ispred umaške župne crkve, sudionike su dočekali brojni građani, a pjesmom su ih pozdravili i članovi zborova Korona iz Umaga i Lavanda iz Novigrada.

Postrojene sudionike natjecanja pozdravila je u ime domaćina i zaželjela im uspješno prezentiranje naučenog znanja predsjednica Crvenog križa Bujštine Bujštine Đurđica Radošević. Načelnik stožera Civilne zaštite i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac se zahvalio svim članovima Crvenog križa te često riskiraju i svoje živote kako bi pomogli ljudima u nevolji, dodajući kako su u Istri prije svih uvezane sve organizacije u sustav Civilne zaštite u kojemu je jedna od važnijih sastavnica čini i organizacija Crvenog križa. Istaknuo je i izuzeztno dobru suradnju s Crvenim križem Bujštine koja traje već godinama.

Sudionike natjecanja u ime Grada Umaga pozdravila je zamjenica umaškog gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, a natjecanje je otvorio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Mart zahvaljujući Gradu Umagu, domaćinima i svima drugima koji su pomogli da se natjecanje pripremi što kvalitenije.

Natjecanje se odvijalo u samom gradu, na 7 lokacija, gdje su na radnim pozicijama natjecatelji morali pokazati puno znanje u pružanju prve pomoći unesrećenim osobama. Inscenirane su situacije koje se mogu i događaju svakodnevno, od pomorskih nesreća, pada s motocikla, urušavanja, posljedica olujnih vjetrova, izvlačenja iz razbijenog automobila, do eksplozija u kafićima i sličnih događaja.

Natjecanje je zahtijevalo opsežne pripreme, pa su organizatori zahvalili Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag, Policijskoj postaji Umag, Lučkoj upravi Umag – Novigrad, Gradu Umagu i domaćinu, Gradskom društvu Crvenog križa Buje koji su dali velik doprinos uspješnom odvijanju natjecanja.

Natjecanje je provedeno bez ikakvih problema, sve je bilo dobro organizirano, što su nam gosti i potvrdili. Naša ekipa je osvajanjem drugog mjesta ponovila prošlogodišnji plasman, čime smo vrlo zadovoljni, pokazali smo da smo dobro pripremljeni. Veliku je pomoć provedbi natjecanja pružilo više od 70 volontera Crvenog križa Bujštine koji su glumili ozlijeđene osobe, ocjenjivali natjecanje, pomagali natjecateljima. Svima se zahvaljujem, istaknula je i rekla je na kraju natjecanja predsjednica Crvenog križa Bujštine.

Fotogalleria

Istaknuto